in ,

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

De ser harmlösa ut i butikshyllan – men kan orsaka tandskador, magproblem och stress hos ditt husdjur.

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Många hundägare vill skämma bort sina fyrfotade vänner med leksaker och godsaker som verkar både roliga och naturliga. Men bakom flera av de mest populära produkterna döljer sig risker som få djurägare känner till – allt från skador på tänder och leder till allvarliga magproblem.

Den brittiske veterinären Ben Simpson-Vernon, känd som ”Ben the Vet” på Instagram, delar regelbundet med sig av tips och varningar för att hjälpa djurägare fatta bättre beslut. I ett uppmärksammat inlägg berättade han om fem produkter han själv aldrig skulle ge sin hund eller katt – trots att de säljs som smör i de flesta djuraffärer.

Jag förstår varför många köper de här sakerna, men som veterinär ser jag konsekvenserna när det går fel”, säger han i sin video. Här är de fem sakerna han avråder från – och vad man bör välja i stället.

1. Laserpekare – frustrerande snarare än underhållande

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Laserpekare har länge varit en populär leksak för både hundar och katter. De triggar djurets naturliga jaktinstinkt och får djuret att jaga runt som besatt, åtminstone främst katter. Men enligt Simpson-Vernon är just det här också problemet.

Eftersom ljuspricken inte går att fånga kan djuret till slut bli frustrerad. Den känner sig lurad gång på gång, vilket kan skapa beteendestörningar och stress. I stället rekommenderar han leksaker där hunden eller katten får en faktisk fysisk belöning – exempelvis en vipp-pinne med fjädrar eller snören som den kan fånga och bära iväg med.

2. Ben – en klassiker som kan sluta hos veterinären

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Att ge hunden ett ben kan kännas som något både naturligt och hälsosamt. Men veterinären varnar för allvarliga bieffekter. Han visar en bild på en hund som sövts ned inför behandling av en fraktur i tanden – en så kallad ”slab fracture”, orsakad av just ett ben.

– Många tänker att ben är något naturligt för hundar, men vi ser otroligt många fall där tänder gått sönder, berättar han.

Förutom tandskador varnar han även för förstoppning. Fragment från ben kan samlas i tjocktarmen, vilket leder till smärta, uppblåsthet och i vissa fall behov av kirurgiska ingrepp.

3. Hjorthorn – lika farligt som ben

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Hjorthorn har på senare år marknadsförts som ett ”naturligt och hållbart” alternativ för hundar att tugga på, ofta med löften om bättre tandhälsa. Men Ben Simpson-Vernon ställer sig tveksam även här.

– Hjorthorn är hårda som ben, vilket innebär samma risk för tandskador. Om du inte kan trycka in nageln i leksaken bör din hund inte tugga på den.

Hans råd är tydligt: välj endast tuggprodukter som är tillräckligt mjuka för att lämna ett märke med nageln. Då minskar risken för att tänder går sönder.

4. Tennisbollar – ser harmlösa ut, men nöter ned tänderna

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Tennisbollen – kanske den mest ikoniska hundleksaken av alla – hamnar också på veterinärens svarta lista. Anledningen är oväntad: den fluffiga ytan.

– Den sträva ytan på tennisbollar fungerar ungefär som sandpapper. När hundar tuggar på dem slits emaljen ner med tiden, vilket gör tänderna känsligare, säger han.

Ett bättre alternativ är att välja bollar utan det slitande ytskiktet – det finns särskilda hundbollar som är skonsammare för tänderna.

5. Bollkastare – rolig aktivitet som sliter på lederna

Veterinärens varning: 5 populära djurprodukter han aldrig skulle ge sin egen hund

Bollkastare, eller så kallade ”ball flingers”, är populära bland både hundar och deras ägare. De gör det lätt att kasta bollen långt – perfekt för en lekfull hund med mycket energi. Men också här finns en varning.

– De är inte helt förbjudna, men bör användas med måtta. Problemet är att hunden snabbt accelererar, bromsar och byter riktning för att hämta bollen. Det innebär en stor belastning på leder och senor, säger Simpson-Vernon.

Särskilt unga hundar eller raser som är känsliga för ledbesvär kan drabbas. Därför bör man varva den typen av aktivitet med lugnare lekar och motion som inte sliter lika mycket på kroppen.

Veterinärens uppmaning: välj med omsorg

Ben Simpson-Vernons råd kan kännas överraskande – flera av de nämnda produkterna finns i de flesta djurbutiker och används dagligen av tusentals djurägare. Men det är just därför han vill belysa riskerna. Många problem som leder till veterinärbesök hade kunnat undvikas genom mer genomtänkta val.

Att aktivera och belöna sitt husdjur är fortfarande viktigt, men det gäller att göra det på rätt sätt. Välj leksaker och godsaker som är utformade med både säkerhet och hälsa i åtanke – och tveka inte att fråga din veterinär om råd.

Ditt husdjurs glädje och välmående börjar i vardagens små val.

Har du själv stött på produkter som inte fungerat för din hund – eller som till och med orsakat problem? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan. Ju mer vi hundägare pratar med varandra, desto bättre kan vi skydda våra fyrbenta vänner från onödiga risker.

Kommentarer