in , , ,

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador

En ny studie visar att över hälften av alla sporthundar inom Svenska Brukshundklubbens (SBK) verksamhet har drabbats av någon form av skada under sin aktiva tid. Forskningen, ledd av Ann Essner, specialistfysioterapeut inom veterinärmedicin, ger en tydlig bild av de vanligaste skadorna och hur dessa kan förebyggas för att skapa en säkrare miljö för hundarna. Studien, som finansierats av Agria och SKK Forskningsfond, syftar till att förbättra hundars hälsa och säkerhet.

Resultaten från undersökningen visar att 59% av de deltagande sporthundarna någon gång har råkat ut för en skada. Av dessa var 38% diagnostiserade av veterinärer, medan resten hanterades av hundägarna själva eller med hjälp av andra yrkesverksamma inom djurens hälso- och sjukvård.

Enligt Ann Essner är skador på muskler, leder och huden de mest förekommande. Tasskador, som problem med trampdynor, klor och tår, toppar listan över de vanligaste skadeområdena. Även skador på rygg, knäleder, bogleder och ospecificerade muskulära skador var vanliga bland sporthundarna.

– Tassarna är extra utsatta hos sporthundar, men även rygg- och ledbesvär förekommer frekvent, förklarar Essner.

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador
En ny studie visar att hela 59% av alla sporthundar drabbas av skador. Forskningen är ledd av Ann Essner, specialistfysioterapeut inom veterinärmedicin.

Ålder och ras spelar en stor roll på varför skador uppstår

Studien identifierade ålder som en betydande riskfaktor för skador. Äldre hundar hade högre odds att drabbas av skador, vilket kan kopplas till det slitage som följer med ett långt och aktivt liv som sporthund.

Vissa raser visade sig också vara mer utsatta än andra. Belgisk Vallhund (Malinois) och Border Collie är exempel på raser där risken för skador var högre än genomsnittet. Dessa raser används ofta inom sport och arbete tack vare sin höga energi och kapacitet, vilket också kan bidra till ökad belastning och skaderisk.

Sporthundarnas aktivitetsnivå

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador
Greyhound racing.

En stor del av sporthundarna i studien fick både låg- och högintensiv motion på regelbunden basis. Ungefär 70% fick minst en timmes lågintensiv träning dagligen, och många fick även högintensiv träning minst en gång i veckan, utöver den träning som ingår i sportdisciplinerna inom SBK.

Sammanlagt tränade sporthundarna i genomsnitt 16,5 timmar per vecka. Förutom sportrelaterad träning deltog de även i andra aktiviteter som draghundsarbete och nosework, vilket bidrar till deras höga aktivitetsnivå.

När uppstår skadorna?

Enligt studien inträffade 25% av skadorna under träning och 7% under tävling. Det är dock inte bara sportrelaterade aktiviteter som innebär risker – även vardaglig lek och promenader i skogen bidrog till skadefallen. Detta visar att även utanför tävlingsbanorna kan sporthundar utsättas för situationer som innebär risker för skador.

Anpassning av utrustning och tävlingsregler

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador

Studien tog också upp hundägarnas önskemål kring hur utrustning och tävlingsmoment kan förbättras för att minska skaderisken. Ett exempel som lyftes fram är apportbockar, där det föreslogs att vikten borde anpassas efter hundens kroppsvikt. Liknande justeringar har redan införts inom SBK och har visat sig ge positiva effekter för hundarnas säkerhet.

Forskningsteamet rekommenderar även att tävlingsmoment och regler anpassas efter hundarnas fysiska kapacitet, storlek och kroppsvikt för att skapa en mer rättvis och säker miljö för alla deltagare.

Betydelsen av forskningen

Forskarstudie: 59 procent av alla sporthundar drabbas av skador
Phelan, räddningshunden som idag är snabbast i USA.

Den här studien bidrar med värdefull information om de skador som sporthundar kan drabbas av, deras riskfaktorer och hur dessa kan förebyggas. Genom att ta hänsyn till ålder, ras och aktivitetsnivå kan både ägare och arrangörer av sportevenemang skapa bättre förutsättningar för hundarnas välmående.

Studien understryker också vikten av att regelbundet se över tävlings- och träningsförhållanden samt att använda rätt utrustning för att minska risken för skador. För sporthundarnas del handlar det om att balansera hög aktivitetsnivå med rätt återhämtning och skadeförebyggande insatser.

– Målet är att skapa en miljö där sporthundar kan prestera på topp utan att riskera sin hälsa, avslutar Ann Essner.

Om du vill lära dig mer om ämnet kan du ta del av Agria och SKK Forskningsfonds seminarium med fokus på hundars hälsa.

Kommentarer