in ,

Sex av tio djurägare anser att våra husdjur kan ersätta barn

Är vi på väg mot en livsstil i förändring?

Sex av tio djurägare anser att våra husdjur kan ersätta barn

I takt med att barnafödandet i Sverige minskar, väljer allt fler att satsa på ett liv med fyrbenta familjemedlemmar istället för barn. En färsk undersökning visar att hela sex av tio hund- och kattägare upplever att deras djur helt eller delvis fyller den roll som ett barn annars skulle ha gjort.

Det handlar om känslomässiga band, närhet och ansvar – men också om ett livsval präglat av både praktiska och ekonomiska överväganden. Undersökningen, som genomförts av Xtreme på uppdrag av Agria Djurförsäkring, lyfter fram hur djurägare upplever relationen till sina husdjur – och den liknar i många avseenden relationen till ett barn.

Kärlek utan villkor

Vad är det som gör att många ser sina hundar och katter som barnliknande familjemedlemmar? Enligt respondenterna är det framför allt den lojalitet och villkorslösa kärlek som djuren ger. Den typen av anknytning värderas högt – inte minst i en tid då allt fler lever ensamma eller söker alternativa familjekonstellationer.

Hela 75 procent av hundägarna och 81 procent av kattägarna säger att relationen med deras djur ger samma typ av känslomässig närhet som man kan uppleva med ett barn. Det handlar om samhörighet, ömhet och ett ansvarstagande som formar vardagen.

Sex av tio djurägare anser att våra husdjur kan ersätta barn
För många är hunden en fullvärdig familjemedlem – med samma självklara plats i vardagen som ett barn.

Ett hem fyllt av liv och lek

Sällskap, aktivitet och närvaro – det är andra centrala faktorer som många lyfter fram i undersökningen. Över 85 procent av hundägare och 86 procent av kattägare upplever att deras djur bidrar till ett levande, lekfullt och glädjefyllt hem.

Precis som barn kräver djur både engagemang och rutiner. Det är också något som uppskattas – många vittnar om hur deras djur skapar struktur i tillvaron och hjälper dem att känna mening och stabilitet.

Praktiska skäl bakom livsstilsvalet

Att välja husdjur framför barn är inte alltid enbart ett känslomässigt val – ofta spelar också yttre faktorer in. Patrik Olsson, Sverigechef på Agria, kommenterar resultaten i ett pressmeddelande:

– Valet att skaffa husdjur i stället för barn kan påverkas av ekonomiska och sociala faktorer. I synnerhet ekonomisk osäkerhet och karriärprioriteringar kan göra att vissa avstår från att skaffa barn helt eller skjuter det på framtiden. Samtidigt förändras samhällets normer, vilket gör det mer accepterat att välja ett liv med husdjur.

Hundar – en nyckel till rörelse och socialt liv

Sex av tio djurägare anser att våra husdjur kan ersätta barn
När familjekänslan går i samma söm – matchande tröjor för två- och fyrbenta visar hur stark banden till våra husdjur kan vara.

Skillnaderna mellan hund- och kattägare märks tydligast när det kommer till hur djuret påverkar vardagsaktivitet och sociala kontakter. Bland hundägarna uppger 83 procent att deras fyrbenta vän får dem att röra på sig mer och vara ute i naturen oftare.

Samtidigt säger 64 procent att hundägandet bidrar till nya sociala sammanhang – det kan handla om småprat med andra hundägare under promenaderna eller nya vänskaper som uppstår i hundparken.

– Tidigare forskning visar att hundägare lever längre tack vare regelbunden vardagsmotion sju dagar i veckan. Hundarnas sällskap medför också tillfällen för småprat med andra hundägare och grannar, vilket höjer livskvaliteten och minskar känslan av ensamhet, säger Patrik Olsson.

Djur skapar struktur och trygghet

Ett återkommande tema i undersökningen är hur husdjuren hjälper ägarna att skapa balans i livet. Mer än 60 procent av de tillfrågade menar att djuret tvingar dem till rutiner – oavsett om det handlar om mat- och sovtider, promenader eller dagliga sysslor.

Detta ansvarstagande upplevs ofta som positivt. Att ha någon som är beroende av en, men som samtidigt ger kärlek tillbaka, skapar både stabilitet och välmående.

Katter engagerar på sitt sätt

Även kattägare känner starka band till sina djur – trots att katters lite mer oberoende natur kontrasterar mot hundars mer följsamma natur. En stor andel kattägare svarar att deras relation med katten är lika känslomässigt betydelsefull som relationen till ett barn.

Katterna må inte kräva lika mycket fysisk aktivitet, men 44 procent av kattägarna säger ändå att de rör på sig mer tack vare sitt djur. Och nästan hälften upplever att katten fungerar som en brygga till sociala kontakter – om än på ett mer subtilt sätt än hos hundägare.

Olika uttryck – men samma betydelse

Att relationen mellan människa och djur bär likheter med föräldraskap är ett faktum för många. Kärlek, ansvar, rutiner och gemenskap återkommer i svaren oavsett om det handlar om en katt som spinner i fönstret eller en hund som glatt hoppar upp i sängen.

Många djurägare känner även en slags stolthet över sina fyrbenta vänner – precis som en förälder gör. Bland hundägare uppger 28 procent att de känner stolthet över sin hund, och bland kattägare 21 procent.

Oavsett varför man väljer djur framför barn – av kärlek, livsstil eller ekonomi – visar resultaten att banden till husdjuren är starka och på många sätt livsformande. I en värld ständigt under förändring verkar de erbjuda något djupt mänskligt: närhet, lojalitet och en känsla av att höra ihop.

Kommentarer