in ,

76 hundar levde i misär på svensk gård – myndigheterna slog larm

Oanmäld inspektion avslöjade allvarlig vanvård.

76 hundar levde i misär på svensk gård – myndigheterna slog larm
Bild: Hallands Nyheter/Kenny Hjälte

Det var efter flera inkomna tips om misstänkt djurplågeri som Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer i slutet av mars tog sig till en gård utanför Falkenberg. Besöket skedde utan förvarning – och det som mötte inspektörerna var en verklighet som kan beskrivas som både tragisk och upprörande.

På gården fanns hela 76 hundar, utspridda i olika utrymmen både inomhus och utomhus. Många av dem befann sig i ett mycket dåligt skick, med både fysiska skador och tecken på bristande omvårdnad, skriver Hallands Nyheter.

Smutsiga utrymmen och en kraftig lukt

Inspektörernas rapport vittnar om svåra förhållanden inne i bostaden. Golven var fläckade av urin och avföring, och i flera rum hade ägaren hängt upp skrapor på väggarna för att försöka hålla efter smutsen – dock utan framgång.

Under inspektionen såg man hur flera hundar kissade och bajsade direkt på golvet, och lukten i huset beskrivs som påträngande och svåruthärdlig. I vissa utrymmen uppmättes ammoniaknivåer som var tre gånger högre än vad som är tillåtet enligt rådande riktlinjer.

Hundar med akuta vårdbehov

Bland de 76 hundarna som fanns på plats var det flera som behövde omedelbar veterinärvård. Flera led av problem med tänderna, och en hund bedömdes vara i så dåligt skick att den behövde akut behandling.

Inspektörerna konstaterade dessutom att de flesta hundarna inte fick den grundläggande skötsel och tillsyn som krävs för att djur ska må bra. Bristen på social kontakt och mental stimulans var tydlig – något som på sikt kan leda till stress, beteendeproblem och ytterligare försämrat hälsotillstånd.

76 hundar levde i misär på svensk gård – myndigheterna slog larm
En rädd och vanvårdad hund. Bilden är en arkivbild och har ingen koppling till den aktuella händelsen i Falkenberg.

För små utrymmen och dåliga rastgårdar

Utöver bristande hygien och vård uppmärksammade länsstyrelsen att många av de utrymmen där hundarna hölls var för små. Flera av rastgårdarna var trånga och saknade tillräckligt med plats för hundarna att röra sig fritt. Kombinationen av för liten yta, dålig luft och brist på motion gjorde situationen ännu mer allvarlig.

Ägaren: ”Jag har inte haft tid”

När hundägaren konfronterades med bristerna förklarade han att han inte haft möjlighet att ta hand om hundarna på ett korrekt sätt. Tidsbrist och personliga omständigheter lyftes fram som orsaker till den svåra situationen.

Djurskyddsinspektörerna noterade dock att ansvaret för djurens välbefinnande alltid vilar på djurägaren – oavsett livssituation.

15 allvarliga brister måste åtgärdas

Efter inspektionen har Länsstyrelsen i Halland ställt krav på att ägaren inom två veckor ska åtgärda 15 identifierade brister. Bland kraven finns förbättrad hygien, bättre tillsyn, tillgång till veterinärvård och att hundarna får tillräcklig social kontakt.

Om inte bristerna åtgärdas inom utsatt tid riskerar hundägaren ytterligare åtgärder från myndigheterna – vilket i värsta fall kan innebära att djuren omhändertas.

Ett växande problem

Fallet i Falkenberg är tyvärr inte unikt. Djurskyddsärenden där många hundar hålls under oacceptabla förhållanden har blivit allt vanligare runt om i landet. Ofta handlar det om personer som från början haft goda intentioner, men som med tiden tappat kontrollen över situationen.

Myndigheterna betonar vikten av att anmäla misstänkt djurplågeri i ett tidigt skede, innan situationen hinner förvärras och urarta totalt.

Vad händer nu?

Länsstyrelsen kommer att följa upp ärendet med ytterligare kontroller på gården i Falkenberg. Myndigheten har också möjlighet att vidta tvingande åtgärder om förbättringar inte sker.

Samtidigt väcker fallet frågor om ansvar, djurskydd och tillsyn. För hundarna på gården återstår förhoppningsvis en framtid med bättre omsorg – oavsett om det blir med den nuvarande ägaren eller genom en ny lösning.

Kommentarer