in ,

I natt är det dags att ställa fram klockan – så påverkas våra hundar av det

I natt är det dags att ställa fram klockan – så påverkas våra hundar av det

Om du någon gång har haft svårt att anpassa dig till tidsomställningen när klockan ställs fram eller tillbaka, tänk då på slädhundarna i Ontario, Kanada.

Forskning visar nämligen att dessa arbetande hundar påverkas märkbart av förändringen, eftersom deras dagar styrs av fasta rutiner. Men hur reagerar sällskapshundar på samma förändring?

Forskare vid University of Toronto satte rörelsesensorer på en grupp kanadensiska slädhundar och upptäckte att hundarna vaknade och började röra sig nästan exakt en timme för tidigt dagen efter att klockan ställdes tillbaka.

Däremot visade hundar av samma raser som lever som sällskapshundar ingen mätbar påverkan – de sov lugnt vidare och tog vara på den extra timmen i sängen.

I natt är det dags att ställa fram klockan – så påverkas våra hundar av det
Enligt en kanadensisk studie påverkades släd- och andra arbetshundar när vi ställer fram klockan. Hos sällskapshundar märkte man dock ingen mätbar påverkan.

– Jag förväntade mig inga större skillnader mellan de två grupperna, säger Lavania Nagendran, en av huvudforskarna bakom studien.

– Det var därför intressant att se att slädhundarna var så starkt anpassade till sin dagliga rutin.

Tidsomställningens påverkan på djur

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLoS One, är en del av ett större forskningsprojekt där forskare undersöker skillnader i beteende mellan vargar och domesticerade hundar.

– Alla djur kan inte anpassa sin dygnsrytm utifrån mänskliga förändringar, som att ställa om klockan, säger Ming Fei Li, en annan av studiens huvudforskare.

Forskarna vill ta reda på om även vargar har en liknande förmåga att justera sin aktivitetsnivå och om denna anpassningsförmåga har utvecklats naturligt hos hunddjur eller om det är något som uppkommit genom domesticering.

I natt är det dags att ställa fram klockan – så påverkas våra hundar av det
Däremot kan de med sällskapshundar behöva någon dag för att anpassa hunden efter den nya mattiden.

Tidigare forskning har fokuserat på människor

Mycket av den tidigare forskningen om tidsomställningens effekter har varit inriktad på människor. Studier har visat att förändringen kan störa sömnen och att detta kan pågå i upp till en vecka. Forskning har även visat att antalet dödliga trafikolyckor ökar direkt efter att klockan ställs fram eller tillbaka.

Den här studien är dock den första att undersöka hur hundar påverkas av tidsomställningen.

Skillnader mellan slädhundar och sällskapshundar

Forskarna satte rörelsemätare på 25 slädhundar och 29 sällskapshundar i Ontario-området.

För slädhundarna innebar tidsomställningen en plötslig förändring i deras strikt schemalagda dag. Innan klockan ställdes tillbaka anlände deras skötare till kenneln vid soluppgången. När klockan sedan flyttades tillbaka vaknade hundarna, blev aktiva och började röra sig en timme innan deras skötare dök upp.

För de flesta av dessa arbetande hundar var dock störningen kortvarig. Redan morgonen därpå var deras aktivitetsnivå åter i synk med skötarnas ankomst.

För sällskapshundarna såg forskarna däremot ingen märkbar påverkan. De anpassade sig direkt till den nya tidtabellen utan någon synlig oro eller beteendeförändring.

– När vi har pratat med hundägare har många sagt att deras hund eller katt blir otålig på morgonen efter tidsomställningen och väntar på att bli matad, berättar Li.

– Men vi såg faktiskt inget sådant i vår studie av sällskapshundar.

I natt är det dags att ställa fram klockan – så påverkas våra hundar av det
Slädhundar behöver åtminstone ett dygn för att anpassa sig efter den nya tiden, enligt den kanadensiska studien.

Kan en gradvis förändring hjälpa arbetande hundar?

Studien genomfördes under 2021, då Kanada fortfarande hade Covid-restriktioner. Forskarna rekryterade därför hundägare via annonser och skickade ut rörelsesensorer per post till deltagarna, som hade Siberian Huskies eller Alaskan Malamutes.

– Deltagarna var fantastiska, minns Li. De ställde frågor, satte fast sensorerna på sina hundars halsband och höll noggranna anteckningar.

Forskarna menar att en viktig slutsats från studien är att en gradvis övergång kan vara fördelaktig för arbetande hundar.

Även om en hund kan vänja sig vid en ny rutin kan en plötslig och drastisk förändring skapa stress. Sällskapshundar, däremot, verkar ta det hela med ro – särskilt om de har en skön hundsäng att sova vidare i.

I natt, det vill säga den 30 mars klockan 02:00, är det åter igen dags för oss att ställa fram klockan inför sommartiden! Du glömmer väl inte det?

Kommentarer