Hundar har en medfödd känsla för antal, enligt en studie från Emory University.
Din hund kanske inte kan räkna till tio, men den har ändå en uppfattning om hur många godbitar du lägger i matskålen. En studie från Emory University i den amerikanska staden Atlanta visar att hundar har en naturlig förståelse för mängder – på ett sätt som liknar vårt eget.
Denna förmåga, känd som ”the approximate number system” (det ungefärliga talsystemet), gör det möjligt för djur att snabbt uppskatta antalet objekt i en grupp. För oss människor kan detta betyda att vi snabbt ser skillnaden mellan en skål med tre och en skål med tio godisbitar, utan att vi behöver räkna dem exakt. Djur som apor, fiskar och till och med bin har visat sig ha denna förmåga – och nu har forskare bekräftat att även hundar har en medfödd känsla för antal, utan att behöva tränas.
Studien avslöjade att hundar faktiskt har ett talsinne
För att testa hundars förmåga att uppfatta antal genomförde forskare vid Emory University i Atlanta, USA, en studie med elva hundar av olika raser. Bland deltagarna fanns bland annat Border Collies, Pitbullblandningar och Labrador/Golden Retriever-blandningar.
Forskarna använde sig av funktionell magnetresonanstomografi (fMRI), en teknik som gör det möjligt att se vilka delar av hjärnan som är aktiva vid olika uppgifter. Hundarna tränades att frivilligt gå in i en hjärnscanner och sitta stilla medan de tittade på en skärm. På skärmen visades ljusgrå prickar på en svart bakgrund, där antalet prickar ändrades var 300:e millisekund.
Om hundar har en särskild hjärnregion som bearbetar antal, borde deras hjärnor reagera starkare när antalet prickar förändrades markant (till exempel från tre till tio) än när förändringen var liten (som från fyra små prickar till fyra större prickar).
Resultatet: Hundar kan uppfatta siffror
Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Biology Letters, visade att åtta av de elva hundarna reagerade på antalsförändringar. Det mest intressanta var att olika hundar visade aktivitet i olika delar av hjärnan, vilket troligen berodde på deras varierande raser och individuella skillnader.
Krista Macpherson, forskare inom hundkognition vid Western University i Kanada, menar att denna studie ger en djupare förståelse för hundars intelligens. Tidigare har forskare endast kunnat observera hundars förmåga att skilja på antal genom beteendetester, men nu har man fått direkta bevis från hjärnaktivitet.
Hur påverkar detta hundträning och belöning?
Studien ger spännande insikter för hundägare och hundtränare. Eftersom hundar verkar lägga mer vikt vid antalet belöningar snarare än deras storlek, kan detta påverka hur vi ger dem godis och uppmuntran. Om en hund hellre föredrar att få tre små godisbitar istället för en stor, kan detta användas som en effektivare belöningsstrategi vid träning.
Det kan också förklara varför vissa hundar verkar missnöjda om de får färre godisar än förväntat – även om storleken på belöningen är densamma. De kan faktiskt ”räkna” och märker om de får färre än vad de är vana vid!

En medfödd förmåga som delas med andra arter
Forskning visar att denna förmåga att uppskatta antal kan vara en mycket gammal egenskap hos däggdjur. Studien tyder på att hundar har ett inbyggt sinne för siffror, trots att människor och hundar har varit separerade av cirka 80 miljoner år av evolution.
Detta betyder dock inte att hundar kan räkna på samma sätt som vi – de kommer aldrig att lösa matematiska ekvationer eller förstå exakta siffror. Men deras hjärnor verkar ha utvecklat ett sätt att snabbt uppskatta antal, vilket kan vara en fördel i det vilda, till exempel för att avgöra om en flock rovdjur är större än den egna gruppen.
Så nästa gång du ger din hund en godbit, kom ihåg att den kanske har bättre koll på antalet än du själv! Och förresten, ingen hund går på att du delar en godis i två bitar och kallar det för ”två godisar”!
Kommentarer