in ,

WinWin LoveLove

Svenska Kennelklubben har antagit sin första rovdjurspolicy

Svenska Kennelklubben har antagit sin första rovdjurspolicy

Svenska Kennelklubben (SKK) har nu antagit sin första rovdjurspolicy, där man tydligt tar ställning i frågan om vargstammens påverkan på hundägare och deras verksamheter. Policyn, som nyligen publicerats på SKK:s webbplats, innehåller riktlinjer för hur rovdjursförvaltning bör ske för att säkerställa att hundägare tryggt ska kunna vistas i naturen med sina hundar.

Ett gemensamt initiativ från hundklubbar

Bakgrunden till policyn är en motion som lagts fram av 15 jakthundsklubbar samt Svenska Vallhundsklubben inför kennelfullmäktige hösten 2023. Motionen, som fick ett starkt stöd, yrkade på att SKK skulle klargöra sin inställning i vargfrågan.

Kennelfullmäktige beslutade därför att SKK:s centralstyrelse snarast skulle ta fram en övergripande rovdjurspolicy. Syftet var att formulera riktlinjer med hundars och hundägares bästa i fokus samt att säkerställa att rovdjursförvaltningen sker i enlighet med riksdagens beslut.

Svenska Kennelklubben har antagit sin första rovdjurspolicy
En stor majoritet av delegaterna på kennelfullmäktige 2023 ville att SKK:s skulle ta fram en rovdjurspolicy, vilket man nu har gjort.

Vargstammen påverkar hundägare och verksamheter

En av de viktigaste punkterna i SKK:s policy är att man anser att den ökande vargstammen har en negativ påverkanhundägare och hundverksamheter. Närvaron av varg kan försvåra eller helt omöjliggöra aktiviteter där hundar arbetar lösa, exempelvis jakt, eftersök av skadat vilt eller sökning efter försvunna personer.

Policyn lyfter även fram att människor som lever i områden med varg påverkas i sin vardag, både vad gäller möjligheten att vara ute i naturen med sin hund och möjligheten att bedriva näringsverksamhet kopplad till hundar. För många hundägare är det en viktig livsstilsfråga, och enligt SKK bör denna aspekt tas på allvar vid förvaltningen av rovdjursstammarna.

SKK:s mål: Tydliga regler för skyddsjakt och vargförvaltning

Svenska Kennelklubben har antagit sin första rovdjurspolicy

I policyn framgår det tydligt att SKK anser att det ska vara enkelt att få skyddsjakt på rovdjur som orsakar skada på tamdjur eller uppträder oskyggt nära bebyggelse. Man betonar också att staten ska ta fullt ekonomiskt ansvar för de skador som statens vilt orsakar.

Vidare menar SKK att det bör säkerställas att vargar inte koncentreras till specifika län eller regioner, då detta gör det svårt att bedriva verksamheter med löst arbetande hund. En välbalanserad förvaltning av vargstammen är avgörande för att minska påverkan på såväl hundägare som näringsidkare.

Inventering och sjukdomsövervakning av varg

En annan viktig punkt i policyn handlar om hur vargstammen ska inventeras och övervakas. SKK anser att inventering bör ske på ett transparent och förtroendeingivande sätt, gärna i nära anslutning till jaktsäsongen.

Svenska Kennelklubben har antagit sin första rovdjurspolicy
Den varg som lever i Sverige är den europeiska vargen (Canis lupus lupus), en underart av den grå vargen (Canis lupus).

Man lyfter även fram vikten av att kontrollera invandrande vargar för att motverka spridning av farliga sjukdomar som dvärgbandmask och rabies. Detta är en säkerhetsfråga både för människor och djur och något som bör prioriteras i rovdjursförvaltningen.

”En fråga som berör alla hundägare”

SKK:s vd Kees de Jong understryker att frågan om samexistens med rovdjur inte enbart berör jägare utan även alla hundägare.

– SKK värnar alla hundar och företräder alla hundägare. Vår uppgift är att se till att hundars säkerhet och hundägarnas möjlighet att vistas i naturen samt utöva hundsporter beaktas i rovdjursdiskussionen, säger han i ett pressmeddelande.

Med denna nya policy har SKK tagit ett tydligt ställningstagande i vargfrågan, där man betonar vikten av en balanserad förvaltning som tar hänsyn till både rovdjur och hundägare.

Kommentarer