in ,

Hundattacker ökar: Lagändringar dröjer trots växande oro

Hundattacker ökar: Lagändringar dröjer trots växande oro

För ett år sedan slog Statskontoret fast att polisens och länsstyrelsernas insatser för att skydda allmänheten mot farliga hundar var otillräckliga. Trots detta dröjer den utlovade lagändringen som ska förhindra hundattacker ytterligare. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) hoppas kunna lägga fram en proposition till riksdagen under våren. ”Ibland blir man frustrerad över att byråkrati tar tid”, säger Kullgren.

Ökande antal anmälningar

Under 2024 inkom nästan 5 000 anmälningar om ’farliga hundar’ till länsstyrelserna, en ökning jämfört med tidigare år. Anneli Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten, uttrycker oro över utvecklingen.

Statens ansvar och myndigheternas insatser

Statskontorets rapport ”Hund under kontroll” från februari 2024 påpekade att myndigheternas arbete med att hantera farliga hundar inte fungerade effektivt. Rapporten föreslog utökade befogenheter för polis och länsstyrelser, inklusive möjligheten för länsstyrelserna att utöva tillsyn enligt tillsynslagen och tillträde till bostäder för inspektioner. Dessutom föreslogs att Polismyndigheten skulle kunna besluta om avlivning av omhändertagna djur i vissa fall.

Fördröjningar i lagändringen

Trots dessa rekommendationer har lagändringen försenats. Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren beror fördröjningen på den tid det tar att genomföra nödvändiga byråkratiska processer.

Hundattacker ökar: Lagändringar dröjer trots växande oro
Trots den oroande ökningen av hundattacker ser det ut som att nya lagförändringar inte kommer att implementeras förrän tidigast våren.

Under tiden fortsätter antalet incidenter med farliga hundar att öka. Anneli Grip Hansson betonar vikten av snabbare och mer effektiva åtgärder för att skydda allmänheten. Förutom lagändringar krävs också bättre samarbete mellan myndigheter. Pernilla Markström, gruppchef för nationella djurskyddsgruppen vid polisen, medger att förbättringar behövs: ”Vi behöver bli bättre på samverkan”.

Förslag på åtgärder och regleringar

Samtidigt har det lagts fram motioner i riksdagen som föreslår förbud mot avel och import av särskilt farliga hundraser, eller införande av licenskrav för ägare av dessa raser. Syftet är att minska risken för hundattacker och säkerställa att endast ansvarstagande personer får äga sådana hundar.

Sammanfattningsvis är behovet av en effektiv lagstiftning och bättre myndighetssamverkan akut för att skydda allmänheten mot farliga hundar. Den förväntade propositionen under våren blir ett viktigt steg i denna riktning.

Kommentarer