Att bo i hyresrätt innebär ofta att man får samsas med grannar av olika slag – och även deras husdjur. Men i ett hyreshus i centrala Malmö urartade en konflikt om hundar till en så pass allvarlig situation att en barnfamilj inte vågade flytta in i sin nya bostad. En 34-årig man, som bodde i fastigheten, blev så irriterad över att familjen hade flera hundar att han gick till attack. Nu har hyresnämnden beslutat att han själv måste lämna sitt boende.
Hot och våld redan vid inflyttningen
Det var förra sommaren som incidenten inträffade. Barnfamiljen var på väg att flytta in i sin nya bostad när de konfronterades av mannen i entrén. Han ska ha skrikit att han inte ville ha en ”hel cirkus” i huset och uppträtt aggressivt mot familjen. Det gick så långt att han enligt vittnesmål sparkade på en av hundarna.
Familjen blev så klart chockad av händelsen och polisanmälde mannen för ofredande, olaga hot, försök till misshandel och djurplågeri.
Hyresvärden agerar – mannens hyreskontrakt sägs upp
Den kommunala hyresvärden MKB tog händelsen på stort allvar och sade upp 34-åringens hyreskontrakt. Mannen vägrade dock att acceptera detta och hävdade att det var han som blivit attackerad och biten av en av hundarna. För att styrka sin berättelse lämnade han in bilder på blåmärken.
Trots detta valde hyresnämnden att gå på MKB:s och barnfamiljens linje. De ansåg att familjen var trovärdig och att mannen orsakat en allvarlig störning i huset. Beslutet blev därför att mannen och hans anhöriga måste flytta senast till sommaren.

Barnfamiljen vågade inte flytta in
Oavsett hyresnämndens beslut hade händelsen redan fått stora konsekvenser för barnfamiljen. Efter attacken kände de sig så otrygga att de inte längre ville flytta in i den lägenhet de först blivit tilldelade. Hyresvärden löste situationen genom att erbjuda dem en ny bostad i en annan fastighet.
Rättsliga följder – fallet utreds av åklagare
Förutom hyresnämndens beslut pågår även en rättslig utredning. Polisen har utrett händelsen och en åklagare har tagit över fallet. Det återstår att se om mannen kommer att åtalas för något av brotten som han misstänks för.
Hundar i hyreshus – vad gäller egentligen?
Att ha hund i en hyresrätt är i de flesta fall fullt tillåtet, men det finns vissa regler att ha koll på:
- Tillstånd: Generellt krävs inget tillstånd för att ha hund, men i specialanpassade allergivänliga hus kan djur vara förbjudna.
- Skador: Hundägaren är ansvarig för eventuella skador som hunden orsakar i lägenheten eller fastigheten.
- Störningar: Om en hund exempelvis skäller ofta och högt kan det räknas som en störning för grannarna. I allvarliga fall kan det leda till uppsägning av hyreskontraktet.
En påminnelse om grannsämja
Det här fallet är en påminnelse om hur viktigt det är att kunna samexistera med sina grannar – oavsett om man har husdjur eller inte. Att en konflikt kunde eskalera till våld och rättsliga följder visar hur snabbt en boendesituation kan förvandlas till en mardröm.
Förhoppningsvis kan både den drabbade barnfamiljen och de andra hyresgästerna i fastigheten nu få lugn och ro i sina hem.
Kommentarer