in ,

”Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet”

"Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet"

När Essex Havard från Cardiff, Wales, först träffade Greyhounden Jilly för sex år sedan, hade hon blivit dumpad av sin ägare efter att ha brutit benet under en kapplöpning. Hon var ensam, rädd och hade förlorat ett ben på grund av den skada hon ådragit sig på banan.

Nu har den walesiska regeringen beslutat att förbjuda Greyhound-racing ”så snart som praktiskt möjligt”, och det är inte omöjligt att det sker redan innan nästa val 2026. Beskedet välkomnas av djurrättsaktivister – men möts av motstånd från kapplöpningsindustrin.

”Racingindustrin bryr sig inte om hundarna”

Havard har länge varit en förespråkare för ett förbud och var en av 35 000 personer som skrev under en petition för att stoppa sporten. Han är lättad över beslutet och menar att racingindustrin endast ser Greyhounds som ett verktyg för vinst.

– Jilly kom till oss trebent efter att ha brutit benet på Valley-banan och lämnats kvar av sin tränare, berättar han.

Hon räddades av välgörenhetsorganisationen Hope Rescue och adopterades sedan av Havard. Men anpassningen till ett liv som sällskapshund var svår.

"Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet"
Greyhounden Jilly övergavs av sin tränare efter en benskada – så allvarlig att benet fick amputeras. Nu har hon fått ett nytt liv.

– Greyhounds som använts i kapplöpningar är ofta nervösa och har svårt att anpassa sig till ett liv utanför banan. De har levt sina liv i små betongboxar, ibland med turen att ha sällskap av en annan Greyhound.

Det tog månader för Jilly att vänja sig vid sin nya tillvaro, men idag är hon en trygg och lycklig hund.

– Hon är nyfiken, modig och väldigt tolerant. Hon älskar att leka med andra hundar, säger Havard.

Hård kritik mot racingindustrin

Greyhound-racing är en kontroversiell sport som länge varit föremål för kritik. Djurorganisationer menar att hundarna ofta utsätts för tuffa träningsförhållanden, dålig omvårdnad och att många skadas allvarligt på banorna.

Den enda Greyhound-banan i Wales, Valley Greyhound Stadium i Caerphilly, fick nyligen en uppgradering värd 2 miljoner pund och blev licensierad av The Greyhound Board of Great Britain (GBGB) 2023. GBGB hävdar att experter och veterinärer finns på plats vid alla lopp för att säkerställa hundarnas välfärd.

Men kritiker menar att sporten handlar mer om pengar än om hundarnas välbefinnande.

– Industrin bryr sig inte om hundarna, bara om att vinna och tjäna pengar på dem, säger Havard.

"Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet"
Wales regering förbereder ett förbud mot greyhound racing – ett beslut som förhoppningsvis kan bli verklighet redan under år 2026.

Han hävdar att omkring 80% av alla Greyhounds som används för racing föds upp på Irland och att de ofta lever från ”vagga till grav” inom industrin.

– Man kan inte få fram bara en valp per kull, det behövs sex eller sju. Sen väljer de ut den bästa och gör sig av med resten.

Lösningen, enligt Havard, är att stänga banorna och på så vis stoppa efterfrågan.

Hundräddare förbereder sig på en våg av övergivna Greyhounds

Med ett kommande förbud i Wales befarar flera djurskyddsorganisationer att hundratals hundar av rasen Greyhounds kan komma att överges. Greyhound Rescue Wales, en organisation som arbetar med att rehabilitera före detta kapplöpningshundar, säger att de redan nu har fullt i sina kennlar och förbereder sig på att ta emot ännu fler.

– Vi samarbetar med andra organisationer för att säkerställa att ingen Greyhound blir utan hem, säger Lizzie Culpin från Greyhound Rescue Wales.

"Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet"
Lizzie Culpin säger att djurvälgörenhetsorganisationer är förberedda på förbudet.

Kapplöpningsbanorna innebär stora risker för hundarna. De ovala banorna gör att många Greyhounds drabbas av brutna ben och andra muskuloskeletala skador.

Tim Doyle, vd för Greyhound Rescue Wales, kallar regeringens beslut ”historiskt”.

– Vi är glada att Wales har satt djurens välfärd i första rummet och nu ansluter sig till listan av länder som förbjudit Greyhound-racing, säger han.

Branschen protesterar mot beslutet

Trots att förbudet får stöd från politiker och djurskyddsorganisationer, är inte alla nöjda. GBGB menar att beslutet handlar mer om politik än om djurens välmående.

– Det här handlar om att få igenom en budget snarare än om racing, säger organisationens vd Mark Bird och anklagar regeringen för att agera cyniskt.

"Greyhound-racing kostade min hund sitt ben – därför stödjer jag förbudet"
Valley Greyhound Stadium i Caerphilly, som nyligen genomgick en renovering värd 2 miljoner pund, är idag den enda licensierade Greyhound-racingbanan i Wales.

GBGB påpekar också att alla Greyhounds som tävlar på licensierade banor omfattas av ett pensionsprogram där en fond på 420 pund ska hjälpa till med kostnader för omplacering.

Men för djurrättsaktivister som Havard är det tydligt att sporten gör mer skada än nytta.

– Om det hade varit en Labrador eller en Cocker Spaniel som behandlats så här hade folk varit rasande. Men eftersom det är Greyhounds, så ses de som något annat – som enbart racinghundar, säger han.

Med det walesiska beslutet om ett förbud hoppas han att fler länder följer efter och sätter stopp för Greyhound-racing en gång för alla.

Kommentarer