En tragisk händelse i Lysekil har väckt starka reaktioner inom djurskyddskretsar.
En 13-årig tik, en amstaff-blandning, omhändertogs av länsstyrelsen efter att ha levt under svåra förhållanden. Hunden var kraftigt utmärglad, led av klåda och kunde inte använda sina bakben. Dessutom hade hon en omfattande juvertumör. Veterinären som undersökte hunden konstaterade att den hade lidit under en lång tid och att avlivning var det enda alternativet för att förhindra ytterligare plåga.
Nu har hundens ägare, en man i 35-årsåldern från Lysekil, åtalats för grovt djurplågeri.
Upptäckten och omhändertagandet
I januari 2023 genomförde länsstyrelsen en kontroll av mannens djurhållning efter att ha mottagit klagomål. När inspektörerna anlände till platsen möttes de av en svårt medtagen hund som genast omhändertogs. Veterinären som undersökte tiken konstaterade att hon led av svår smärta och hade befunnit sig i detta tillstånd under lång tid.
Efter omhändertagandet beslutade Länsstyrelsen i Västra Götalands län att mannen tills vidare skulle förbjudas att ha hand om djur. Beslutet grundades på den svåra vanvård som hunden utsatts för.

Hundägaren försvarar sig
Mannen har erkänt att han brustit i omvårdnaden av sin hund men hävdar att det inte var avsiktligt. Han förklarar att han haft en mycket svår tid då hans sambo blivit sjuk och senare avlidit. Detta ska enligt honom ha påverkat hans förmåga att ta hand om hunden på rätt sätt.
Han menar också att han alltid prioriterat sina djur och att hunden aldrig saknat mat.
– Hon har haft mer mat än vad jag har haft i kylen. Jag har alltid prioriterat mina djur före mig själv, ska han ha sagt i polisförhör.
Grannar och myndigheter säger dock emot mannens påstående
Trots hundägarens försvar finns det en annan bild av situationen. Enligt veterinärens bedömning hade hunden lidit under flera års tid, och länsstyrelsen ansåg att omhändertagandet var nödvändigt. Myndigheten tog även beslut om att förbjuda mannen att äga djur i framtiden, något han försökte överklaga till förvaltningsrätten – dock utan framgång.
Vissa av hans grannar har dock beskrivit honom som en ansvarsfull djurägare och hävdat att han tagit väl hand om sin hund.
Åtalas för grovt djurplågeri
Den 19 februari i år åtalades mannen för grovt djurplågeri vid Uddevalla tingsrätt. Åklagaren menar att brottet bör betraktas som grovt eftersom hunden utsatts för ett långvarigt och allvarligt lidande.
Grovt djurplågeri är ett relativt nytt brott i Sverige och infördes i brottsbalken i juli 2022. Det innebär hårdare straff än tidigare vid särskilt allvarliga fall av djurmisshandel. Maxstraffet för grovt djurplågeri är fyra års fängelse, medan djurplågeri av normalgraden kan ge upp till två års fängelse.
I de flesta fall utdöms dock mildare straff, såsom böter eller villkorlig dom.

En viktig påminnelse om djurskydd
Det här fallet är en tragisk påminnelse om vikten av att se till att djur får den vård och omsorg de behöver. Djurskyddslagar finns till för att skydda de mest utsatta, och myndigheterna har en viktig roll i att ingripa när djur far illa.
Oavsett orsaken till vanvården så är det djuren som drabbas hårdast. Förhoppningsvis kan rättsprocessen bidra till att öka medvetenheten om djurs rättigheter och vikten av att anmäla misstänkt vanvård i tid.
Så ska du gå tillväga om du misstänker att ett djur far illa
Om du misstänker att ett djur far illa, är det viktigt att agera snabbt. Du kan vända dig till:
- Djurskyddet – för att anmäla vanvård eller misshandel av djur.
- Länsstyrelsen – som har ansvar för djurskyddet i varje län.
- Polisen – om det är en akut situation där ett djur är i fara.
Kommentarer