in , ,

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Att adoptera en hund istället för att köpa en från uppfödare har blivit en alltmer populär och ansvarsfull handling. Med över 100 000 hundar som väntar på nya hem i Storbritannien är det ingen överraskning att allt britter fler väljer att ge en fyrbent vän en andra chans – fråga bara drottning Camilla av Storbritannien!

Drottning Camilla, vars svärmor drottning Elizabeth II var känd för sin kärlek till Welsh Corgi Pembroke, har nyligen adopterat en omplaceringshund vid namn Moley. Drottning Camilla beskriver Moley kärleksfullt som en hund som ”har lite av allt och ser ut som en mullvad”.

Men hon är långt ifrån ensam. Kändisar som Liam Gallagher, Miley Cyrus, Selena Gomez och Jennifer Aniston har också valt att adoptera hundar istället för att köpa dem från uppfödare.

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra
Drottning Camilla, precis som många andra, har valt att adoptera en räddningshund – ett val som ger hemlösa hundar en andra chans till ett kärleksfullt hem.

Varför välja en omplaceringshund?

Förutom att ge en hund ett nytt hem finns det flera fördelar med att adoptera en hund från ett hundhem. En del vill till exempel slippa den krävande valp- och unghundsperioden.

– Man kan undvika att gå igenom rumsrenhetsträning, och det kan även vara ett ekonomiskt beslut för att slippa de höga kostnaderna hos uppfödare, säger Caroline Wilkinson, hundbeteendeexpert och grundare av Barket Place, en hundträningsservice.

Vad kostar det att adoptera en hund?

Även om det kan vara billigare än att köpa en renrasig hund från en uppfödare, innebär adoption fortfarande vissa kostnader. Exempelvis tar brittiska organisationer som Dogs Trust och Guide Dogs upp till 500 pund för adoptioner, vilket täcker mikrochip, vaccinationer och andra grundläggande vårdkostnader. Här i Sverige kan priserna vara väldigt varierande, men man får ändå räkna med några tusenlappar vid adoption av en omplaceringshund – men det är ändå avsevärt billigare än att köpa en ny valp från en uppfödare.

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Många hundar som behöver omplaceras kan dock ha hälsoproblem eller beteendemässiga utmaningar. Guide Dogs, som omplacerar pensionerade ledarhundar, varnar för att vissa personer har orealistiska förväntningar:

– Vi får ofta ansökningar från människor som söker en ”perfekt” hund. Men sanningen är att hundar som behöver ett nytt hem kan ha speciella behov och kan behöva extra stöd.

Wilkinson poängterar också att hundar kan bete sig annorlunda i ett hem än på ett hundstall:

– Utmanande beteenden kan visa sig först efter några månader. Det är viktigt att tänka igenom hur hunden kommer att passa in i ens livsstil. Har du tid att vara hemma med hunden? Har du råd med en hundvakt om den har svårt att vara ensam? Är du beredd på veterinärkostnader om det är en äldre hund?

Att träna en omplaceringshund

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Att ge en hund en andra chans kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver tålamod. Hundtränaren Niki French, som adopterade sin hund Bodie, en Border Collie/Lurcher-blandning, berättar att de första månaderna var en utmaning:

– Bodie hade redan varit inne och ute ur Battersea Dogs & Cats Home. Han var bara åtta månader gammal, men jag visste att han var rätt hund för oss. Däremot var det inte självklart att han kände samma sak. Han var överexalterad och överväldigad.

Efter sex månader kände hon sig nästan utmattad:

– Jag undrade om jag var rätt person för honom. Jag var nyligen utbildad hundtränare, men det var ändå svårt. Men jag gav inte upp, och idag är Bodie min trogna demohund i träningsvideor.

French rekommenderar att följa ”tre-regeln” när man adopterar en hund:

  • Efter tre dagar kan hunden känna sig överväldigad.
  • Efter tre veckor börjar den känna sig mer hemma.
  • Efter tre månader har hunden anpassat sig och byggt upp förtroende.

Kostnader för veterinärvård

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Joanna Booty, som har adopterat flera hundar och nu har fyra Schnauzrar, påpekar att många underskattar veterinärkostnader:

– Jag har råkat ut för oväntade sjukdomar, som cancer, där behandlingen kostade omkring 100 000 kronor.

Hon tillägger att vissa hundar också kan behöva mer träning än man förväntat sig:

– Mina hundar var inte rumsrena och hade aldrig gått i koppel förut. Det var mycket de behövde lära sig. Saker som man kanske nästan hade förväntat sig att de redan skulle kunna.

Att skapa en trygg miljö

För att en omplaceringshund ska känna sig trygg bör den få en lugn plats att kunna dra sig tillbaka till, rekommenderar Wilkinson:

– Man ska inte överväldiga hunden med nya upplevelser direkt. Ge den en trygg och lugn start i det nya hemmet.

Hon föreslår även att använda en ”nervös hund”-väst eller en ”behöver utrymme”-bandana på promenader, så att omgivningen kan visa extra hänsyn.

Om du har barn eller andra husdjur

Drottning Camilla av Storbritannien älskar omplaceringshundar – och det borde vi också göra

Om du har barn i hemmet bör du försäkra dig om att hunden har bedömts som barnvänlig, säger Wilkinson:

– Se till att skapa en lugn sovplats för hunden och ha en ”stör ej”-skylt i närheten. Och oavsett hur mycket barnen ber, ska en hund aldrig lämnas ensam med ett yngre barn.

Har du redan andra hundar? Då kan det vara klokt att introducera dem på neutral mark först, säger veterinären Samantha Butler-Davies:

– Ha båda hundarna i koppel när de möts, så att de kan bekanta sig med varandra i lugn och ro innan de får vara lösa tillsammans.

Att se till att varje hund har sin egen matplats, säng och leksaker kan också minska konflikter.

En fantastisk upplevelse – men med utmaningar

Att adoptera en hund är en fantastisk möjlighet att ge en trogen vän en andra chans, men det kräver tålamod, engagemang och en förståelse för att hunden kan ha en bakgrund som påverkar dess beteende.

Din hund behöver egentligen bara kärlek och förståelse. Och ärligt talat, är det inte något vi alla behöver?

Har du också gett en hemlös hund en andra chans? Dela gärna din historia, tips och erfarenheter i kommentarsfältet nedan – din resa kan inspirera andra!

Kommentarer