Påsken är för många förknippad med glädje, färgglada dekorationer och – kanske framförallt – god mat. Men för våra fyrbenta familjemedlemmar kan högtiden innebära mer fara än fest. Med alla godsaker, pynt och säsongens växter ökar risken för olyckor och förgiftningar bland husdjur. Genom att vara uppmärksam och vidta några enkla försiktighetsåtgärder kan du ge din hund en trygg och harmonisk påsk.
Farligt godis – choklad kan bli livsfarligt
Choklad är en självklar del av påskfirandet för många människor, men det är viktigt att komma ihåg att det är giftigt för hundar. Även små mängder kan ge allvarliga symtom som kräkningar, diarré, skakningar och hjärtklappning. Det är ämnet teobromin i choklad som orsakar förgiftningen, och ju mörkare chokladen är, desto farligare är den.
Särskilt riskabelt är det om chokladägg och påskgodis placeras i barnhöjd eller lämnas framme under längre stunder. En hund med nyfiken nos kan snabbt få i sig farliga mängder innan någon ens märker vad som hänt. För kom ihåg; även om chokladen är giftig för hunden, behöver det inte automatiskt betyda att din hund tycker det smakar illa.

Påskens dekorationer – mer än bara pynt
Påskpynt må vara vackert för ögat, men kan bli en livsfara för hunden. Små dekorationer som prydnadsägg, plastfjädrar och glitter kan lätt slukas av en nyfiken hund, särskilt valpar. Dessa föremål kan fastna i tarmarna och kräva akut operation om de inte passerar naturligt genom magen.
Om du pyntar med fjädrar eller små figurer, se till att de placeras högt upp eller i rum där hunden inte har tillträde. Undvik också att använda riktiga fjädrar, då de lätt går sönder och kan skapa vassa kanter som skadar hundens mage.
Blommor som bör undvikas helt
Många av de blommor som hör påsken till är tyvärr giftiga för hundar. Liljor, påskliljor, hyacinter och tulpaner innehåller ämnen som kan orsaka förgiftning vid förtäring. Symtomen varierar men kan inkludera allt från överdrivet dreglande och magbesvär till allvarliga neurologiska reaktioner och påverkan på njurarna.
Även om hundar sällan tuggar på blommor i samma utsträckning som katter, är det inte ovanligt att de biter i eller leker med växter – särskilt om de är lättillgängliga på golvet eller låga bord. Ett enkelt råd är att undvika dessa växter helt i hemmet om man har husdjur.

Maten vi älskar – men som hunden mår dåligt av
Påskbordet bjuder ofta på rätter som är feta, salta och kryddstarka – en kombination som är svårsmält och potentiellt farlig för hundar. Lammstekar, sill, ostpajer och gratänger är kanske delikatesser för oss, men kan orsaka allt från magknip och diarré till allvarliga bukspottkörtelproblem hos våra hundar.
Det är lätt att vilja skämma bort sin fyrbenta vän under högtiderna, särskilt när man möts av stora, bedjande ögon vid bordskanten (du vet nog precis vad jag pratar om). Men det bästa man kan göra är att stå emot frestelsen och istället erbjuda hundvänliga alternativ, som tuggben, morotsstavar eller särskilt hundgodis.
Förberedelser inför firandet
För att minska risken för olyckor är det klokt att tänka ett steg före. Om du väntar gäster under påsken – se till att hunden är ordentligt rastad innan firandet börjar. En trött och nöjd hund är mindre benägen att bli stressad eller nyfiken på påskens alla lockelser.
Du kan också skapa en trygg plats i hemmet där hunden får dra sig undan från sorlet. Lägg dit en filt, en favoritleksak och kanske ett långvarigt tuggben som håller den sysselsatt medan du umgås med gästerna.

Extra vaksamhet under hela helgen
Agria Djurförsäkring, genom Sverigechefen Patrik Olsson, betonar vikten av att vara extra uppmärksam på sina husdjur under påskhelgen. Varje år rapporteras fall av förgiftning som kunnat undvikas med rätt information och försiktighet. Det handlar inte bara om att ta bort godis och dekorationer – utan också om att ha koll på var hunden befinner sig och vad den har tillgång till.
Patrik Olsson uppmanar djurägare att inte bara tänka på vad hunden inte ska få – utan också vad den kan få istället. Att erbjuda säkra tuggprodukter och anpassade påskpresenter för hundar kan både stimulera och lugna, samtidigt som det minskar intresset för farliga alternativ.
Kommentarer