En pojke i tioårsåldern skadades efter att ha blivit biten i huvudet av en hund i Linköping. Trots det dramatiska händelseförloppet bedömer polisen att det rör sig om en olycka och att ingen misstanke om brott föreligger.
Larm till polisen på tidig kväll
Det var vid 18.30-tiden på långfredagen som polisen mottog ett larm om en incident med en hund som bitit ett barn. Händelsen ägde rum i Linköping och skapade snabbt oro bland boende i området. Enligt polisen var det ett allvarligt bett som krävde omedelbar sjukvård.
– Pojken har blivit biten i huvudet. Innan patrullen anlände till platsen hade man redan fått kontroll på hunden, säger Linus Maxe, presstalesperson vid polisen i region Öst.
Pojken fördes kort därefter med ambulans till sjukhus. Det exakta skadeläget är inte känt, men det rörde sig enligt polisen om tillräckligt allvarliga skador för att kräva vård.
Kände varandra sedan tidigare
En viktig del i utredningen kring händelsen har varit att reda ut relationen mellan inblandade parter. Enligt polisen rör det sig inte om en främling som blivit attackerad av en lös hund.
– Det är inte fråga om en lösspringande hund utan pojken, hundägaren och pojkens föräldrar är bekanta med varandra, säger Maxe.
Det innebär att händelsen inträffade i en miljö där parterna hade någon form av relation, vilket ofta påverkar hur situationen juridiskt bedöms.
Ingen brottsmisstanke – bedöms som olycka
Efter att polisen samlat in information på plats och hållit samtal med de inblandade bedömer man att händelsen inte var resultatet av oaktsamhet eller avsiktlig vårdslöshet från hundägarens sida.
– Händelsen anses vara en olycka, så det finns ingen misstanke om brott, bekräftar Linus Maxe.
Det är inte ovanligt att olyckor med djur, även allvarliga sådana, inte leder till rättsliga följder om det inte finns grund för att misstänka att ägaren brustit i sitt ansvar. Bedömningen görs alltid utifrån händelseförloppet, hundens beteende och eventuella tidigare incidenter.

Vanligt med bett i familjära miljöer
Även om det är lätt att tänka sig hundattacker som något som sker på allmän plats med okända djur, visar statistik att en betydande andel av hundbett faktiskt inträffar i bekanta miljöer – ofta i hemmet eller bland vänner och bekanta. Det kan bero på en kombination av avslappnade rutiner och brist på vaksamhet kring barn och djur i samma utrymme.
Barn, särskilt yngre, löper dessutom ökad risk att bli bitna i huvud och ansikte eftersom de är närmare hundens nivå och ofta har svårt att tolka signaler från djuret. En rörelse som uppfattas som lekfull eller nyfiken av barnet kan lätt tolkas som ett hot av hunden.
Händelsen påminner om vikten av vaksamhet
Den aktuella händelsen i Linköping är en tragisk påminnelse om hur snabbt situationer kan förändras när barn och djur vistas nära varandra. Även den mest tillgivna hund kan reagera oförutsägbart i vissa situationer – av rädsla, stress eller smärta.
Hundägare, föräldrar och andra vuxna bör därför alltid ha uppsikt när barn och hundar umgås, även när djuret är välkänt och tidigare visat ett lugnt temperament. Att förstå hundens kroppsspråk och varningssignaler kan i många fall förhindra incidenter innan de uppstår.
Ingen information om hundens vidare öde
I nuläget finns ingen information om eventuella åtgärder gällande hunden som var inblandad i händelsen. Vid den här typen av incidenter kan Länsstyrelsen besluta om vidare utredning, vilket i vissa fall kan leda till restriktioner, träning, eller i allvarliga fall omhändertagande av djuret.
Eftersom det rör sig om en enstaka händelse utan tidigare anmärkningar finns dock en möjlighet att det inte blir några vidare åtgärder, särskilt när polisen inte ser något brottsligt i situationen.
Pojken ska åter igen vara hemma med sin familj.
Kommentarer