Många djurägare blir oroliga när deras hund eller katt börjar tappa tänder i vuxen ålder. En vanlig uppfattning är att det helt enkelt hör åldrandet till – precis som med människor. Men enligt veterinären Ben, som ofta delar med sig av sina kunskaper på TikTok, är sanningen en annan. Tandlossning hos vuxna hundar och katter är sällan en naturlig del av att bli äldre – utan snarare ett tecken på underliggande tandproblem.
– Hundar och katter förlorar inte tänder för att de är gamla. De förlorar dem på grund av tandköttssjukdomar, säger han.
Tandköttsinflammation och tandsten är boven
Det hela börjar ofta med att plack och tandsten får fäste. Om det inte tas bort leder det till inflammation i tandköttet, som i sin tur får tandköttet att dra sig tillbaka. Veterinären Ben förklarar att när detta sker, börjar även benvävnaden runt tänderna att brytas ner – och till slut blir tänderna så lösa att de faller ut.
– Det är inte åldern i sig, utan bristen på tandvård som ligger bakom, säger han.
– Hade de borstat tänderna två gånger om dagen, som vi människor gör, hade mycket kunnat undvikas.

Så förebygger du tandproblem hos din valp eller kattunge
Redan under de första månaderna i livet är det viktigt att börja vänja sitt husdjur vid tandborstning. Enligt Ben är vaccinationstillfällena perfekta för att prata med djurägare om detta. Han rekommenderar att man börjar med en fingerborste och en smaksatt tandkräm särskilt framtagen för husdjur.
– Låt dem slicka på tandkrämen först, gör det till en positiv upplevelse. Sedan kan du successivt börja vänja dem vid att du rör deras mun, och så småningom använda borsten inne i munnen.
Det gäller att skapa en rutin som känns trygg och belönande – både för djur och ägare.
Hjälpmedel som gör det enklare
Många hundar tycker att en vanlig tandborste är skrämmande. Då kan det vara smart att börja med en så kallad gummifingerborste – ett hjälpmedel som träs över fingret och är försedd med mjuka piggar som rengör tänderna samtidigt som de masserar tandköttet.
Ben tipsar om att man först kan använda den utanför läpparna, så att hunden vänjer sig vid känslan, innan man försiktigt för in den i munnen tillsammans med lite god tandkräm. När djuret vant sig vid detta kan man övergå till att borsta samtliga tänder – och för den som vill, använda en riktig tandborste anpassad för djur.
Det är också viktigt att inte använda produkter som är avsedda för människor. Tandborstar och tandkrämer för människor innehåller ämnen som kan vara skadliga för djur. Använd alltid produkter som är specifikt framtagna för hundar eller katter.

Tecken på att något är fel
Det finns flera tydliga varningssignaler som kan tyda på att din hund eller katt har problem med tänderna. Några av de vanligaste är:
- Dålig andedräkt.
- Svårigheter att tugga eller äta.
- Ökad salivproduktion eller dreglande.
- Lösa eller tappade tänder.
- I kattens fall: att den klöser eller rör mycket vid munnen.
Om du märker något av detta bör du boka tid hos en veterinär. Dålig andedräkt i samband med tandförlust kan till exempel tyda på en infektion, som en varfylld tand eller en inflammation i tandköttet.
Så håller du kattens tänder friska
Även om det kan kännas svårare att borsta tänderna på en katt, är det långt ifrån omöjligt. Precis som med hundar är det bäst att vänja katten vid tandborstning redan som kattunge – men det går också att träna upp vuxna katter. Nyckeln är tålamod och rätt utrustning: en tandborste med mjuka borst och en tandkräm särskilt framtagen för katter.
Om du är osäker på hur du ska börja eller oroar dig för ditt djurs tandhälsa, är det alltid bäst att rådgöra med en veterinär. De kan ge individuella råd, föreslå professionell tandrengöring och i vissa fall ta bort tänder som orsakar smärta eller infektion.

Munhälsa är lika viktigt som motion
Många djurägare fokuserar mycket på aktivering, rätt foder och vaccinationer – men glömmer ofta tandvården. Tandproblem kan dock orsaka stora besvär och i värsta fall leda till allvarliga sjukdomar i hjärta, lever eller njurar.
Genom att göra tandvård till en naturlig del av den dagliga rutinen, ökar du ditt husdjurs livskvalitet och livslängd – oavsett om det är en sprallig valp eller en äldre katt. Du kommer inte att ångra det!
Kommentarer