in ,

Marockos nya strategi efter internationell kritik: Satsar på hundvänlig lösning för landets gatuhundar

En ny era för gatuhundar i Marocko.

Marocko satsar på hundvänlig lösning – ny strategi för att ta hand om gatuhundar
Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy

I Marocko lever hundratusentals herrelösa hundar på gator och torg. Nu vill myndigheterna ta ett rejält grepp om problemet – med fokus på djurvälfärd snarare än avlivning. Genom ett nytt program, där hundar fångas in, steriliseras, vaccineras och sedan släpps tillbaka, hoppas landet kunna minska antalet gatuhundar på ett mer hållbart och humant sätt.

På ett center utanför huvudstaden Rabat förs en liten blandrashund med blå märktagg försiktigt från en bur till ett operationsbord. Inom kort kommer hon att vara kastrerad, vaccinerad mot rabies och redo att återvända till sitt tidigare revir – men nu utan risk att sprida sjukdomar eller bidra till fler valpar.

TVNR-programmet – kärnan i Marockos nya politik

Det nya initiativet går under namnet TVNR (Trap, Vaccinate, Neuter and Return) och har sedan 2019 vuxit till att bli landets främsta metod för hantering av hemlösa hundar. Enligt Mohamed Roudani, chef för avdelningen för folkhälsa och gröna ytor vid inrikesministeriet, är detta en lösning som kombinerar hänsyn till både människor och djur.

– Vi har ett problem med lösdrivande hundar, men lösningen måste ske på ett respektfullt sätt, säger Roudani till US News.

Marocko satsar på hundvänlig lösning – ny strategi för att ta hand om landets gatuhundar
En stunds trygghet – en i personalen visar omtanke och lugnar en gatuhund under vård i Marockos nya center för herrelösa hundar.

Den marockanska regeringen har de senaste fem åren satsat omkring 23 miljoner dollar på att bygga och driva särskilda center för djurhantering. Ett första center öppnade i huvudstaden Rabat, och nu planeras fler på minst 14 andra orter runt om i landet.

Balans mellan trygghet och djurskydd

Marocko uppskattar att det finns mellan 1,2 och 1,5 miljoner gatuhundar i landet. I vissa områden betraktas hundarna nästan som en del av lokalsamhället, där invånarna matar dem och till viss del tar ansvar för deras välbefinnande. I andra delar är synen desto hårdare – inte minst på grund av de tiotusentals rabiesfall som varje år leder till vaccinering av människor efter hundbett.

För att komma till rätta med problemen på ett strukturerat sätt planerar regeringen även en ny lag som bland annat ska kräva rabiesvaccination för sällskapsdjur och införa strängare straff för djurplågeri.

Ett hundcenter i praktik

Vid ett center i El Aarjate, några mil utanför Rabat, har journalister nyligen fått en inblick i verksamheten. Lokalerna är välskötta, golven rena och skålar med mat och vatten fylls kontinuerligt av personalen. Hundarna behandlas med varsamhet och omtanke, och flera anställda berättar att de ofta fäster sig vid djuren – och ibland saknar dem när de släpps tillbaka.

Veterinärer från organisationen Association for the Protection of Animals and Nature arbetar på centret och behandlar mellan 400 och 500 hundar från Rabat med omnejd. Hundar som är allvarligt sjuka eller farliga avlivas med natriumpentobarbital, men de allra flesta släpps ut igen efter behandling.

Marocko satsar på hundvänlig lösning – ny strategi för att ta hand om landets gatuhundar
En gatuhund förbereds varsamt för kastrering – ett viktigt steg i Marockos arbete för att minska antalet herrelösa hundar på ett humant sätt.

”Att avliva löser inget”

Youssef Lhor, en av centrets ansvariga veterinärer, menar att tidigare metoder – som att skjuta eller förgifta hundar – inte bara är grymma utan också ineffektiva. Han förespråkar istället ett mer långsiktigt tänk.

– Det här är inget mirakelmedel, men det är en viktig del i en större strategi. Vi måste lära oss att samexistera med hundarna, säger han.

Han berättar att över 200 hundar redan släppts tillbaka efter behandling, och att resultaten hittills ser lovande ut.

Djurrättsprotester i kölvattnet av VM

Marockos ökade fokus på gatuhundar sammanfaller med landets förberedelser inför värdskapet för fotbolls-VM 2030, något som väckt misstänksamhet bland djurrättsorganisationer. Internationella medier har rapporterat om påstådda massavlivningar av upp till tre miljoner hundar – anklagelser som spridits med hjälp av videoklipp och anonyma vittnesmål, vilket vi tidigare har rapporterat om.

Ian Ward från koalitionen International Animal Welfare and Protection Coalition hävdar i ett uttalande att hundar skjuts på öppen gata, ibland inför ögonen på barn, eller dras bort med metallkrokar för att avlivas på brutala sätt.

Marockanska myndigheter förnekar bestämt dessa uppgifter och menar att de nu implementerar exakt de program som djurrättsaktivister själva efterfrågar – däribland just TVNR. De betonar också att det inte finns någon koppling till VM i fotboll och att de få incidenter som förekommit med övervåld inte speglar den verklighet som råder i större delen av landet.

Marocko satsar på hundvänlig lösning – ny strategi för att ta hand om landets gatuhundar
En törstig vovve får i sig livsviktigt vatten efter behandling på Marockos nya center för gatuhundar.

Ett försök att förändra bilden av landet

Trots kritiken visar Marocko en tydlig vilja att förändra sitt rykte. Genom att satsa på öppna center, utbildad personal och internationella riktlinjer hoppas man kunna visa omvärlden – och sina egna medborgare – att det finns en väg framåt där både människor och djur får plats i samma samhälle.

Och för blandrashunden med blå märktagg, som nyss lämnade operationsbordet, innebär det kanske ett liv på gatan – men ett friskare och tryggare sådant.

Kommentarer