Om något konstigt händer i ditt grannskap, vem ringer du? 112, så klart! Men ibland finns det ett nödläge som slår alla andra. En inbrottstjuv vid dörren? Barnlek! En förbannad docka som jagar dig med kniv? Pfft, inget att oroa sig för! Men om det handlar om tristess och inga godbitar? Då är det dags för krig!
Det var just en sådan situation som två hundar råkade ut för. När de fick tag på en telefon ringde de polisen – och inte bara en gång. Nej, de ringde polisens larcemtral hela 16 gånger på bara 30 minuter (!).
Lakeville, Minnesota, USA – en väldigt konstig dag för polisen när två hundar ringde larmcentralen 16 gånger på 30 minuter
En dag i februari hade polisen i Lakeville, Minnesota, en mycket ovanlig dag när en larmoperatör hela tiden fick samtal från samma nummer. Tanken bakom 911 (eller 112 i vårt fall) är enkel: när du behöver hjälp, oavsett nödsituation – så länge den är livshotande – finns det ett lätt att komma ihåg tre-siffrigt nummer som inte får användas för något annat.
När ett samtal tystnar måste operatören ringa tillbaka, och om de inte kan få tag på den som ringde, skickar de polisen. Men vad händer när det istället hörs hundskall i andra änden av luren och samtalen bara fortsätter? Jo, då skickar man ett par poliser för att kolla läget, förstås!
Två poliser skickades för att undersöka, oroade för att någon som inte kunde prata eller röra sig var i livshotande fara
”Vid tiden vi kom dit hade de fått tre ytterligare samtal på den tiden”, berättar officer Michelle Roberts för The Dodo. ”I några av samtalen hördes hundar skälla i bakgrunden, men inga mänskliga röster alls.”
Hur larmoperatören räknar ut var samtalet kommer ifrån är inte riktigt så snabbt och enkelt som filmer och media får oss att tro. Som förklarat av WPTV, när du ringer 112 från en mobiltelefon, ser operatören inte din exakta plats. Istället måste larmoperatörcentralerna be din telefonoperatör om platsinformation.
Enligt NCT 911 kan din plats avgöras genom en kombination av nätverkstriangulering och trilateration för att få en ungefärlig plats, vilket innebär att man är inom 300 meter från närmaste mobilmast.
Vad de fann var mycket mer humoristiskt – Remy och Bomber, en blandras och hans Papillon-partner, mötte poliserna efter att husägaren tillät dem att komma in
När poliserna kom till huset trodde de inte att någon var hemma, men samtalen fortsatte att komma in. Polisen Roberts kontaktade husägarna för att fråga om de kunde gå in och dubbelkolla. När de fick tillstånd att göra det, gick hon och kollega Emily Bares in, bara för att mötas av två glada hundar.
Remy och Bomber, en blandras och hans Papillon-partner, verkade vara lite förvirrade till en början, då de inte var vana vid att främmande människor var där. ”De skällde först och var lite blyga”, sa Roberts. ”Men det varade inte länge. De ville bara bli klappade och var supervänliga”. Hon trodde att det fanns en människa som var oförmögen att prata eller röra sig och ringde för hjälp. ”Jag trodde ju aldrig att det var hundarna som höll på att ringa. Den saken är säker”.
När poliserna gick in i hemmakontoret hittade de en bortglömd mobiltelefon på skrivbordet. ”Den var på ’nödsamtal endast’, så hundarna hade bara behövt trycka på skärmen med sina tassar eller nosar för att ringa ett nödsamtal”, förklarade Roberts.
De trodde att en av hundarna kunde ha nått telefonen genom att stå på bakbenen, men det var mer troligt att någon hoppade upp på stolen och tryckte på telefonen. Men till och med ägaren fann det osannolikt att hundarna skulle vara de som ringt.
När de gick igenom huset hittade poliserna den bortglömda telefonen på skrivbordet och trodde att hundarna använt den som en leksak
”Husägaren trodde inte alls att det var hundarna tills han hörde larmcentralens inspelade band med hundarna som skällde i bakgrunden och du kan höra att de var riktigt nära”, sa Roberts. ”Då blev han ganska förbryllad”. Husägaren tog telefonen till AT&T för att se om telefonen hade gått sönder, men de hittade inget fel med den.
Totalt fick larmoperatören 16 samtal till 911 från de uppmärksamhets-sökande hundarna. Och även om detta var en av de konstigaste situationerna som polisen Roberts någonsin stött på, var hon glad att nödsituationen visade sig vara en dum olycka. ”Varje gång vi kan skratta och prata om hundar som ringer 911, om det är den största nyheten för dagen, så är det en bra dag”.
Remy och Bomber måste ha haft en riktigt tuff dag, så de tog saken i egna tassar. Brottslingarna fick en varning och släpptes för att leva sina liv som vanliga medborgare. Men att ringa 112 på skämt är sällan en rolig historia, eftersom pranksamtal kan leda till böter eller till och med fängelse.
Vi hoppas att hundarna lärde sig en läxa – och deras ägare också – låt aldrig två snälla hundar vara utan sina morgongodisar!
Mer än pranksamtal, får 112-operatörer även många samtal som görs av misstag, ofta av barn eller ungdomar (eller hundar). I sådana fall kan myndigheterna låta dig slippa undan med en varning.
Men om du råkar ringa 112 av misstag ska du aldrig lägga på, eftersom det kan få larmoperatören att skicka ut polis till din plats. Om du eller ditt barn råkar ringa 112 av misstag, förklara bara vad som hände och försäkra operatören om att allt är okej för att avveckla situationen.
Vi hoppas att hundarna lärde sig sin läxa, såväl som deras ägare – låt aldrig två snälla hundar vara utan sina morgongodisar!