Arbetet med att skapa friskare, stabilare och mentalt starkare hundar fortsätter inom Svenska Kennelklubben (SKK). Nu står American Staffordshire Terrier på tur att få ett eget mentalindex – ett verktyg som ska hjälpa uppfödare att ta ännu mer genomtänkta avelsbeslut när det gäller hundens psyke och beteende.
Bakom initiativet står ett nära samarbete mellan SKK och American Staffordshire Terrierklubben-Sverige. Målet är att förse uppfödare med en djupare förståelse för hur mentala egenskaper ärvs inom rasen – något som kan ha stor betydelse för rasens framtida utveckling.
Mentalindex – mer än bara föräldradjurens resultat
Mentalindexet bygger på information från Beteende- och Personlighetsbeskrivning Hund (BPH), ett test som mäter olika mentala egenskaper hos hundar. Istället för att enbart titta på hur föräldradjuren presterar i testerna, samlas här information från ett större släktträd, vilket ger en bredare bild av hundens nedärvda egenskaper.
– Med hjälp av ett mentalindex kan vi lättare skilja på vad som är medfött och vad som är miljöpåverkat. Det ger uppfödare bättre förutsättningar att nå sina avelsmål, säger Helena Frögéli, agronom och expert på hundars mentalitet vid SKK:s avdelning för Avel och hälsa.

En av Sveriges mest mentalbeskrivna hundraser
American Staffordshire Terrier är inte nybörjare när det gäller mentaltester. Rasen är den sjunde mest mentalbeskrivna av de cirka 370 hundraser som registreras inom SKK – en imponerande position som öppnar dörrarna för mentalindex.
En förutsättning för att ta fram ett sådant index är att minst 500 individer av rasen har genomgått BPH. För American Staffordshire Terrier handlar det i dagsläget om omkring 1 000 hundar, något som banar väg för att verktyget kan bli verklighet inom en snar framtid.
Rasklubben ser stora möjligheter
Hos American Staffordshire Terrierklubben-Sverige är entusiasmen stor inför det nya verktyget. Ordförande Sarah Erichsen Torre menar att mentalindex blir ett viktigt stöd för alla engagerade uppfödare som vill arbeta med mentala egenskaper på ett strukturerat sätt.
– Vi är väldigt glada över att vara med i det här arbetet. Det här ger oss fantastiska möjligheter att ytterligare stärka rasens utveckling framåt, säger hon.
Hon framhåller också att klubbens medlemmar ser positivt på mentalindex och att man redan ser ett ökat intresse för att genomföra BPH.
Ett långsiktigt arbete som redan påbörjats
Arbetet med att ta fram indexet för American Staffordshire Terrier är redan i full gång. En särskild mentalindexgrupp inom rasklubben arbetar nu med att analysera insamlad data – ett tidskrävande och detaljerat arbete som kräver noggrannhet och expertis.
Hittills har sju hundraser inom SKK fått sina egna mentalindex, bland annat Collie, Rhodesian Ridgeback och Staffordshire Bullterrier. Flera andra raser står i startgroparna, och nu ser alltså American Staffordshire Terrier ut att bli nästa tillskott.

Förutsättningar för ett fungerande index
För att ett mentalindex ska kunna tas fram krävs inte bara mentalbeskrivningar av många individer – det måste också finnas en välkänd härstamning och genetisk variation inom rasen. Detta för att resultaten ska bli så tillförlitliga som möjligt.
– Index är särskilt användbara när det gäller egenskaper som påverkas både av gener och miljö. Dessutom utvecklas de hela tiden i takt med att fler hundar mentalbeskrivs, säger Helena Frögéli.
Del av ett större hälsoprojekt
SKK har sedan tidigare arbetat med avelsindex för fysiska egenskaper som höftleder (HD) och armbågsleder (ED). För American Staffordshire Terrier blev röntgen av höfter och armbågar obligatoriskt inför avel redan 2014. Sedan 2016 har rasen även ett eget index för dessa egenskaper.
Med mentalindex på väg in kompletteras nu bilden av rasens hälsa ytterligare – där både kropp och psyke får ta plats i avelsarbetet.
En ras i utveckling
I dag registreras lite mer än hälften av de American Staffordshire Terrier som finns i Sverige i SKK:s register. Övriga registreras enbart i Jordbruksverkets obligatoriska hundregister. Trots detta visar rasen en stark närvaro i det organiserade avelsarbetet, och med mentalindex som nytt verktyg ser framtiden ljus ut för den populära rasen.
Det återstår fortfarande en hel del arbete innan indexet är färdigt, men både SKK och rasklubben ser med tillförsikt fram emot att kunna erbjuda ytterligare ett verktyg som stärker rasens välmående och utveckling.
Kommentarer