in ,

Livsviktig hjälp på fyra ben – men bara för den som har råd

Livsviktig hjälp på fyra ben – men bara för den som har råd

För många människor är en assistanshund mer än bara ett husdjur – det är ett livsviktigt hjälpmedel som kan göra vardagen hanterbar. Trots detta är det i dagsläget ingen självklarhet att vården hjälper till att bekosta en sådan hund, och kostnaden kan vara en stor utmaning för den som behöver en.

Men först och främst; vad är en assistanshund?

En assistanshund är en specialutbildad hund som hjälper personer med olika funktionsnedsättningar eller medicinska tillstånd. Det finns flera olika typer av assistanshundar, och deras uppgifter varierar beroende på förarens behov:

  • Ledarhund – Hjälper synskadade att navigera i sin omgivning.
  • Alarmerande hund – Varnar vid förändringar i sin ägares hälsotillstånd, exempelvis för personer med diabetes, epilepsi eller narkolepsi.
  • Servicehund för rörelsehinder – Assisterar med praktiska uppgifter, såsom att plocka upp föremål, öppna dörrar eller trycka på knappar.
  • Signalhund – Hjälper personer med hörselnedsättning genom att uppmärksamma dem på viktiga ljud.
  • Servicehund NPF – Stödjer personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) genom att bland annat reglera intryck, motivera och skapa trygghet.

Assistanshund är en dyr investering

Assistanshund är en dyr investering
Assistanshundar ger ovärderligt stöd i vardagen, men trots deras livsviktiga roll måste de som behöver dem själva stå för den höga kostnaden.

Trots att assistanshundar kan vara avgörande för att en person ska kunna leva ett självständigt liv, bekostas de inte av samhället. Den som vill ha en assistanshund får själv stå för utbildningen, vilket kan kosta upp till hisnande 200 000 kronor.

För många är detta en omöjlig summa att spara ihop, vilket gör att de som skulle ha stor nytta av en assistanshund kanske aldrig får möjlighet att skaffa en.

Sanna och hennes hund Leia

Sanna Sandahl från Västerås har en NPF-diagnos och insåg att en servicehund skulle kunna hjälpa henne att hantera sin vardag. Hon sparade i fyra år för att ha råd att utbilda sin pudel Leia.

Leia är idag en oumbärlig del av Sannas liv. Hunden följer henne överallt – även till jobbet. Sanna berättar att utan Leia skulle det vara mycket svårare för henne att sköta sitt arbete och hantera vardagens utmaningar.

Till en början så får hon ju mig att gå till jobbet överhuvudtaget när jag mår dåligt”, säger hon till SVT Nyheter Västmanland.

Livsviktig hjälp på fyra ben – men bara för den som har råd
Sanna Sandahl från Västerås, tillsammans med sin servicehund, pudeln Leia. Foto: Sigrid Renklint/SVT.

Leia hjälper henne att filtrera bort störande intryck och fungerar som ett tryggt stöd i sociala situationer. På platser där det är mycket folk och höga ljud ser Leia till att hålla sig nära sin matte och lugna henne om det behövs.

Trots den långa väntan på att ha råd med utbildningen tycker Sanna att det har varit värt varenda krona. Tack vare Leia kan hon jobba och leva ett mer självständigt liv.

Kommer vi få ’hundar på recept’ i framtiden?

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i Västmanland, har tittat på forskning kring assistanshundar och sjukhushundar. Hon hänvisar till en svensk studie som visar positiva resultat, men tror inte att vi kommer se djur på recept inom en snar framtid.

Däremot så vet vi ju att människor ofta mår bra av husdjur, det vet man ju, men om vi ska använda våra skattemedel till djur, då behöver det finnas väldigt starka evidens”, säger hon till SVT.

Det är tydligt att assistanshundar kan göra en enorm skillnad i människors liv, men frågan om finansiering är fortfarande en utmaning. Tills vidare är det upp till individen att själv bekosta sin assistanshund – vilket gör att många som skulle behöva en aldrig får chansen att skaffa en.

Kommentarer