Har du en hund som ständigt slickar på dina fötter, särskilt efter en promenad, en dusch eller när du precis gått och lagt dig? Vissa hundägare tycker att det är charmigt, medan andra kan tycka att det är ganska obehagligt. Men varför gör hundar egentligen detta, är det ofarligt och vad betyder beteendet?
Varför slickar hundar på våra fötter?
Att slicka är ett helt normalt beteende för hundar. Det är ett sätt för dem att:
- Visa tillgivenhet och stärka bandet med sin ägare.
- Få uppmärksamhet.
- Utforska sin omgivning och förstå mer om dig.
- Lugna sig själva vid stress eller oro.
Många hundar slickar för att de finner det avslappnande eller helt enkelt tycker om smaken. Det kan också vara ett sätt att signalera kärlek och vänskap. Om en hund slickar överdrivet mycket, på sig själv, på föremål eller på sin ägare, kan det dock vara ett tecken på stress eller ångest. I sådana fall kan det vara bra att rådfråga en veterinär eller en hundbeteendeexpert.

Vad är det med just fötter som är så intressant?
För oss människor kanske fötter inte känns särskilt spännande, men för hundar är de som en öppen bok. De är fyllda med doftsignaler och feromoner som kan berätta en hel del om var du har varit, vad du har gjort och till och med hur du mår.
Dessutom är fötter ofta täckta av svett, vilket innehåller salt – något som många hundar tycker om att smaka på. Eftersom hundens luktsinne är upp till 100 000 gånger starkare än vårt kan de samla in en mängd information bara genom att nosa och slicka på dina fötter.
Kan slickandet bero på att hunden vill ha uppmärksamhet?
Ja, det är mycket möjligt! Om du reagerar genom att skratta eller le när din hund slickar dina fötter, kommer den att tolka det som positiv feedback. Det gör att hunden blir mer benägen att upprepa beteendet. Hunden ser då slickandet som ett effektivt sätt att få din uppmärksamhet, vilket kan förstärka vanan.
Är det okej att låta hunden slicka på fötterna?
Det finns inga direkta hälsorisker så länge dina fötter är rena och fria från sår eller mediciner som kan vara giftiga för hunden, såsom vissa krämer mot hudåkommor. Om du inte har något emot det, kan du låta hunden slicka, men det är helt upp till dig som ägare att avgöra vad du tycker är acceptabelt.

Hur kan jag få min hund att sluta slicka mina fötter?
Om din hunds slickande har blivit ett problem, eller du rent sagt inte tycker om det, finns det flera sätt för att minska beteendet:
1. Håll dina fötter rena
Även om din hygien redan är bra kan extra noggrann fotvård göra dem mindre intressanta för din hund. Om hunden ofta slickar efter att du tränat, duscha eller tvätta fötterna direkt innan den hinner börja.
2. Förhindra beteendet
Om du märker att din hund alltid slickar dina fötter vid specifika tillfällen, försök att förutse det och undvik att ge den möjlighet. Till exempel, ha på dig strumpor eller placera fötterna utom räckhåll.
3. Ignorera och avlägsna dig
Om du inte vill att din hund ska slicka, försök att vara helt neutral när det händer. Dra bort dina fötter utan att säga något, ge ögonkontakt eller reagera. Om hunden fortsätter, kan du prova att resa dig och lämna rummet. På sikt kan detta få hunden att förstå att slickandet inte ger någon respons.
4. Ge hunden något annat att göra
Om din hund slickar dig som en vana, kan du prova att distrahera den med en leksak, ett tuggben eller en aktivitetsleksak. En slickmatta kan också vara ett bra alternativ för att ge hunden utlopp för sitt behov att slicka, utan att det involverar dina fötter.
5. Var konsekvent
Det är viktigt att du och alla i familjen skickar samma signaler till hunden. Om en person låter hunden slicka medan en annan förbjuder det, kan det bli förvirrande för hunden och göra det svårare att bryta vanan.

När bör du kontakta en veterinär?
Om din hund slickar dig extremt mycket eller plötsligt börjar slicka sig själv mer än vanligt kan det vara ett tecken på stress, ångest eller obehag. Fundera på om något förändrats i hundens omgivning eller rutin. Om slickandet verkar tvångsmässigt eller om hunden slickar sina egna tassar ovanligt mycket, kan det vara en god idé att rådfråga en veterinär. Överdrivet slickande kan ibland bero på smärta, hudproblem, allergier eller andra medicinska tillstånd.
Hundslick på fötterna – ska man bry sig?
Att hundar slickar fötter är normalt och kan bero på att de söker uppmärksamhet, visar kärlek eller är nyfikna på alla dofter som fötterna bär med sig. Om du inte har något emot det och dina fötter är friska, är det ingen fara att låta hunden fortsätta. Vill du däremot minska beteendet, kan du prova att ignorera det, hålla fötterna rena eller ge hunden en annan sysselsättning. Och om slickandet verkar överdrivet eller tvångsmässigt, kan det vara värt att kontakta en veterinär för rådgivning.
Kommentarer