Ett vanligt eftersök på ett skadat vildsvin förvandlades snabbt till en livsfarlig situation för eftersökshunden Daisy. Den rutinerade eftersöksjägaren Håkan Persson och hans jaktkamrater begav sig ut i skogarna öster om Snavlunda för att spåra upp ett påskjutet vildsvin – men istället blev de tvungna att rädda en av sina egna.
Hunden försvann spårlöst
När eftersöket började släppte Håkan sin hund för att snabbare kunna lokalisera vildsvinet. Snart anslöt även en av hans jaktkamraters hund för att öka chanserna att snabbt få stopp på det skadade djuret. Vildsvinet sågs halta och de erfarna jägarna insåg att de behövde agera snabbt.
Men plötsligt blev det oroväckande tyst från Wachtelhunden Daisy. Håkan antog först att hon funnit vildsvinet och sprang mot platsen, men i mörkret och den täta skogen upptäckte han snart att något var fel. När han kom fram insåg han att det inte var vildsvinet som orsakat tystnaden – hans hund hade ramlat ner i ett gammalt, vattenfyllt gruvhål. Närke News var först med att rapportera om den dramatiska räddningen som skulle komma att ske.
En kamp för överlevnad i det iskalla vattnet
När Håkan lyste ner i hålet med sin pannlampa såg han sin älskade jaktkamrat kämpa för sitt liv i det kalla vattnet långt där nere. Daisy hade lyckats ta sig upp på en liten klippavsats, där hon klamrade sig fast och gnällde desperat.
Insikten om situationens allvar var omedelbar – han behövde hjälp, och det snabbt.

Räddningstjänsten rycker ut
Utan att tveka ringde Håkan räddningstjänsten, som snabbt anlände till platsen. Med sig hade de en sex meter lång stege, men när de försökte nå ner till Daisy insåg de att den var alldeles för kort. Lösningen blev att skarva stegen, vilket till slut gav dem tio meters räckvidd.
En av brandmännen utrustades med säkerhetslina och klättrade försiktigt ner i hålet. Under tiden kämpade Daisy för att hålla sig kvar på den smala avsatsen. Det var en kamp mot tiden – skulle hon orka hålla sig kvar tills hjälpen nådde henne?
Lyckad räddning i sista stund
När brandmannen väl nådde ner lyckades han försiktigt lyfta upp den utmattade hunden i sin famn och klättrade sedan mödosamt upp igen. Det var en dramatisk och känslosam stund när Daisy äntligen var i säkerhet.
Håkan Persson pustade ut – det hade kunnat sluta riktigt illa. Hålet var djupt och vattenfyllt, men hade isen hunnit lägga sig hade utgången kunnat bli en annan. Dessutom var det en ren tur att Daisy inte slog i avsatsen när hon föll.
Gruvhål – en osynlig fälla i skogen
Den här händelsen är långt ifrån unik. Gamla gruvhål är ofta dolda av skog och vegetation, och trots att de ibland är inhägnade kan stängslen förfalla med tiden. I det här fallet fanns det en vajer runt hålet, men den hade tryckts ner av skogens naturliga tillväxt, vilket gjorde att faran var svår att upptäcka.
Jaktkamraten Christer Nederman tog direkt kontakt med polis och länsstyrelse för att uppmärksamma dem på problemet. Han ville se att åtgärder vidtogs för att undvika att fler hundar – eller människor – skulle råka illa ut.

Jakten fick ett lyckligt slut
Trots dramatiken fortsatte eftersöket på vildsvinet. Håkans jaktkamraters hund hade följt efter det skadade djuret och tack vare dess arbete kunde vildsvinet senare spåras och avlivas på ett etiskt sätt.
Håkan, som trots feber och förkylning deltog i eftersöket, var tacksam för sina kamraters insats. Han riktade även ett stort tack till räddningstjänsten i Askersund, som visade prov på både professionalism och handlingskraft.
En påminnelse om farorna i skogen
Den här dramatiska händelsen blev en påminnelse om att skogen kan vara full av dolda faror – inte bara för vilda djur, utan också för hundar och människor. Håkan Persson hoppas att fler jägare och naturälskare blir medvetna om riskerna och ser till att rapportera farliga platser till myndigheterna.
Vad tycker du? Har du varit med om en liknande händelse? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
Kommentarer