En hund i Nyköping har diagnostiserats med MRSA, en multiresistent bakterie som kan spridas mellan djur och människor. Fallet uppmärksammas av myndigheter som en viktig påminnelse om riskerna med antibiotikaresistens.
I början av november sökte en hundägare i Nyköping, Sörmland, veterinärvård för sin hund på grund av ett sår som visade sig vara svårläkt. Efter provtagning kunde veterinärerna konstatera att hunden var smittad med den multiresistenta bakterien MRSA. Enligt Karin Rejnö, länsveterinär i Sörmland, är hunden i dagsläget vid gott allmäntillstånd, men infektionen kräver fortsatt uppföljning.
– Jag har inte fått någon uppdatering om att infektionen har läkt helt, men hunden mår bra i övrigt, säger Karin Rejnö till lokal media i Nyköping.
Strikta restriktioner för att begränsa smittspridning
För att minska risken för vidare smittspridning har hundens ägare fått tydliga riktlinjer att följa. Bland annat får hunden inte ha fysisk kontakt med andra djur eller träffa många människor. Dessutom ska hunden alltid hållas kopplad när den vistas utomhus.
Dessa åtgärder är viktiga för att skydda både andra djur och människor, eftersom MRSA är en zoonos – en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.
Vad är MRSA?
MRSA (som egentligen betyder ”meticillinresistenta Staphylococcus aureus”) är en bakterie som utvecklat motståndskraft mot flera vanliga antibiotika. Hos hundar visar sig infektionen ofta som sår som inte läker normalt. Trots att smitta mellan hundar och människor är väldigt ovanlig, kan det inträffa vid nära kontakt.
Hos människor kan MRSA orsaka olika typer av infektioner, som bland annat hudinfektioner och i allvarligare fall blodförgiftning. Eftersom bakterien är resistent mot antibiotika kan behandling vara svår och kräva specialåtgärder.
Hur smittar MRSA?
För att MRSA ska överföras till människor krävs nära fysisk kontakt med ett smittat djur. Enligt länsveterinären Karin Rejnö är detta en viktig faktor att ha i åtanke:
– Det krävs verkligen nära kontakt med det smittade djuret för att bakterien ska kunna överföras, säger hon till Sveriges Radio.
Eftersom bakterien är så pass motståndskraftig mot behandling är det avgörande att förhindra spridning redan från start.
Sällsynt men allvarlig smitta
Fall av MRSA hos hundar är fortfarande relativt ovanliga här i Sverige. I Sörmland rapporteras endast ett fåtal fall per år. Trots detta är det viktigt att belysa problemet, eftersom antibiotikaresistens är ett globalt hot mot såväl djur som vi människor.
– Vi ser detta som en allvarlig påminnelse om vikten av att minska användningen av antibiotika och förhindra resistensutveckling, avslutar Karin Rejnö till Sveriges Radio.
Hur kan djurägare skydda sig?
För att minimera risken för MRSA är det viktigt att upprätthålla god hygien, särskilt efter kontakt med djur. Djursår bör alltid kontrolleras av veterinär om de inte läker som förväntat. Dessutom bör djurägare undvika onödig användning av antibiotika, vilket kan bidra till att minska risken för besvärlig resistensutveckling.
Fallet i Nyköping understryker vikten av att vara uppmärksam på tecken på infektion hos husdjur och att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning. Genom att följa riktlinjer och prioritera god hygien kan djurägare bidra till att skydda både sina husdjur och sig själva från denna allvarliga bakterie.