Det finns många anledningar till varför hundar kallas människans bästa vän. De är lojala, smarta, busiga och ibland klumpiga, men framför allt ställer de alltid upp, även när det är som svårast. Deras unika förmåga att skapa starka band med människor och deras outtröttliga vilja att hjälpa gör dem ovärderliga i många situationer – från att vara sällskap i hemmet till att utföra livsviktiga uppdrag i fält.
En K9-beredskapsenhet som opererar i Sydafrika visar verkligen vad lojalitet betyder när de skyddar vilda djur och bekämpar tjuvjägare. Dessa hundar har visat en modig och osviklig hängivenhet till sitt uppdrag, som handlar om mer än bara arbete – det är ett livsviktigt uppdrag som hjälper till att bevara utrotningshotade arter. Faktum är att de fyrbenta medlemmarna i teamet ofta är mer effektiva än sina mänskliga motsvarigheter.
I de områden där Southern African Wildlife College patrullerar har hundarna en imponerande framgång på cirka 68%, en siffra som står i stark kontrast till de ynka 3-5% som rapporteras när hundarna inte är med. Detta visar tydligt vilken betydelse de tränade K9-enheterna har i kampen mot tjuvjägare och för att skydda det värdefulla djurlivet i regionen.
En grupp hundar tränas från valpålder för att skydda vilda djur
På Southern African Wildlife College, som ligger i Greater Kruger National Park, finns en K9-beredskapsenhet som tränas för att skydda vilda djur. Hundar av alla möjliga raser, från Beaglar till Blodhundar, börjar sin utbildning redan som små valpar och blir snart ett ovärderligt stöd för parkens rangers.
De har redan räddat 45 noshörningar i Sydafrika från tjuvjakt
Ingen ras är för liten för K9-enheten – teamet består av hundar från Beaglar till Blodhundar
Johan van Straaten, som är K9-expert på college, berättar: ”Den data vi samlar in för detta tillämpade utbildningsprojekt, som syftar till att utveckla bästa praxis, visar att vi har förhindrat att cirka 45 noshörningar dödats sedan våra spårhundar började operera i februari 2018.”
K9-experten Johan van Straaten tränar hundar för att klara av pressfyllda situationer
Deras arbete är avgörande eftersom Sydafrika hyser 80% av världens kvarvarande noshörningspopulation
Van Straaten förklarar att i de områden där Southern African Wildlife College patrullerar har hundarna, både de som är i koppel och de som är lösa, en framgångsgrad på 68%. Detta kan jämföras med bara tre till fem procent utan hundarnas hjälp. ”Det som verkligen gjort skillnad är våra fria spårhundar som kan spåra betydligt snabbare än människor, även i terräng där de skickligaste mänskliga spårarna skulle förlora spåret”, säger han.
”Fria spårhundar har visat sig vara en avgörande faktor, då de kan spåra snabbare än människor, även i svår terräng”, säger van Straaten
Hundarna tränas för att möta de verkliga utmaningarna med att skydda noshörningarna
Van Straaten berättar att de tränar raser som Black and Tan Coonhounds, belgiska Malinois, Foxhounds och Blue Ticks för en rad olika uppgifter som är avgörande för insatser mot tjuvjakt – inklusive spårning, patrullering, detektering och ingripande.
Varje ras har sina specifika styrkor och egenskaper som gör dem särskilt lämpade för olika delar av uppdraget. ”De börjar sin träning direkt från födseln och socialiseras tidigt, vilket är en viktig del av deras utveckling till effektiva skyddshundar”, förklarar han. Hundarna får stegvis lära sig hur man spårar, identifierar hot, och skäller på en person som försöker gömma sig, till exempel uppe i ett träd.
De tränas också att lyda grundläggande kommandon, en förmåga som är nödvändig för att kunna agera snabbt och korrekt under verkliga operationer. Van Straaten betonar att den tidiga socialiseringen och den noggrant planerade träningen är avgörande för att hundarna ska bli pålitliga och kunna utföra sina uppgifter under press.
Träningen påbörjas tidigt och leder till operativa hundar som gör skillnad
Sydafrika är hårdast drabbat av tjuvjakt på noshörningar, vilket gör det här initiativet ovärderligt
”Vid sex månaders ålder formaliseras träningen ytterligare – de har de nödvändiga färdigheterna redan tidigare men är inte tillräckligt mogna för att hantera trycket av verkliga insatser. Hundarna blir oftast operativa vid cirka 18 månaders ålder, beroende på olika faktorer”, avslutar Van Straaten.