in ,

Hundars stressnivåer påverkas av sina ägares välmående

Hundars stressnivåer påverkas av sina ägares välmående

En ny svensk studie visar att hundar inte bara känner av sina ägares stress – de speglar den också på en biologisk nivå. Forskare har upptäckt att långvarig stress hos hundägare kan ha en direkt påverkan på deras fyrbenta vänners hormonbalans.

Forskning vid Linköpings universitet

Studien, genomförd av forskare vid Linköpings universitet, undersökte sambandet mellan hundägares långvariga stress och stressnivåerna hos deras hundar. Forskarna samlade in hårprover från 58 hundar, främst av raserna Border Collie och Shetland Sheepdog, samt hårprover från hundägarna själva. Dessutom fick ägarna fylla i enkäter om sin livsstil och sina hundars vanor.

Kortisol – en biologisk stressindikator

Genom att analysera hårstråna kunde forskarna mäta nivåerna av kortisol, ett hormon som kroppen producerar i stressade situationer. Kortisol lagras i både mänskligt hår och i hundpäls, vilket gör det möjligt att få en långsiktig bild av individens stressnivå.

Studien visade att hundar och deras ägare ofta hade liknande kortisolnivåer, särskilt under perioder då ägarna var mer stressade än vanligt. Detta indikerar att hundar inte bara påverkas av sina ägares känslolägen, utan att de även kan bära med sig denna stress över tid.

Hundars stressnivåer påverkas av sina ägares välmående
Forskning vid Linköpings universitet visar att hundar speglar sina ägares stress – men lek och närhet kan hjälpa till att minska både hundens och människans stressnivåer.

Livsstil påverkade inte stressnivåerna

För att säkerställa att andra faktorer inte spelade in använde forskarna aktivitetsmätare på hundarna under en period på flera veckor. Resultaten visade att faktorer som ensamhet, fysisk aktivitet eller livsstil i stort sett inte påverkade hundarnas kortisolnivåer. Det som däremot hade en tydlig effekt var ägarens långvariga stress.

Lek och närhet kan minska stress

Forskarna påpekar att även om stress kan vara smittsamt mellan hund och människa, finns det sätt att motverka den. Något så enkelt som fem minuters lek om dagen kan ha en positiv inverkan både på hundens och ägarens välmående. Denna korta stund av positiv interaktion stärker även relationen mellan hund och människa.

Kan en bättre matchning mellan hund och ägare minska stress?

En intressant aspekt som forskarna lyfter är att olika hundraser kan reagera olika på sina ägares känslor. Studien antyder att vissa hundar är mer känsliga för mänsklig stress än andra, vilket kan innebära att en mer genomtänkt matchning mellan hund och ägare skulle kunna minska risken för stressrelaterade problem.

Lina Roth, en av forskarna bakom studien, menar att ökad kunskap om hur olika raser påverkas av människors känslotillstånd kan hjälpa framtida hundägare att göra mer välgrundade val vid val av hund.

Hundars stressnivåer påverkas av sina ägares välmående

Viktiga insikter för hundägare

Studien, ledd av Per Jensen och Lina Roth, ger nya insikter i hur nära kopplingen mellan människa och hund verkligen är. Hundar är inte bara våra trogna följeslagare – de påverkas också djupt av vårt känsloliv. För hundägare kan detta vara en viktig påminnelse om att deras egna stressnivåer kan ha en direkt inverkan på deras hundars välbefinnande.

Att vara medveten om sin egen stress och hitta sätt att minska den kan därför vara en av de bästa sakerna man kan göra – både för sig själv och för sin fyrbenta vän.

Kommentarer