Antalet omhändertaganden av hundar och andra djur som lever under hemska förhållanden ökar stadigt. Hundstallet, en förening som i över hundra år har arbetat med att ta hand om vanvårdade hundar, ser ett tydligt mönster: djurägare som lever i misär lämnas ofta utan den hjälp de behöver för att förbättra sin situation.
– Väldigt ofta är vi tillbaka på samma ställe. Det känns tydligt att människorna inte får stödet de behöver, säger Johnny Kroneld från Hundstallet till SVT Nyheter.
Omhändertaganden av djur ökar dramatiskt
Under 2023 fattade länsstyrelserna i Sverige fler än 1 300 beslut om att omhänderta djur. Vid många av dessa tillfällen handlade det om flera djur – ibland hundratals – som levt under förhållanden som kan beskrivas som misär. Detta framgår av siffror som SVT Nyheter Öst sammanställt från landets 21 länsstyrelser.
Hundstallet är en av de organisationer som får rycka in när myndigheterna omhändertar hundar. Enligt Kroneld tar de årligen emot över tusen hundar, varav många har levt under extremt svåra förhållanden.
Så kallade ”djursamlare” har blivit ett växande problem
Ett fenomen som Hundstallet sett öka är så kallade djursamlare, alltså personer som tvångsmässigt samlar på sig stora mängder djur. Dessa situationer är ofta särskilt allvarliga, eftersom djuren lider av bristande tillsyn och grundläggande omvårdnad.
– Vid flera tillfällen har vi fått ta hand om över 100 hundar från ett och samma hushåll. Det är stor misär när så många djur lever tillsammans utan ordentlig tillsyn, säger Kroneld.

Hundstallet beskriver att dessa fall kräver omfattande insatser, både för att rädda djuren och för att försöka hantera situationen för djurägaren.
Människorna bakom problemen
Det är inte bara djuren som far illa i dessa situationer. Personalen från Hundstallet som följer med myndigheterna vid kontroller möter ofta djurägare som själva lever under svåra förhållanden. Många kämpar med psykisk ohälsa, ekonomiska problem eller missbruksproblem.
– Det är tydligt att det behövs mer stöttning för människorna. Vi återvänder ofta till samma platser där personerna inte har fått den hjälp de behöver, berättar Kroneld.
Det här skapar en ond cirkel: utan stöd och insatser fortsätter djurägaren att samla på sig djur, vilket leder till fler omhändertaganden.
Lösningar som kan göra skillnad
För att bryta detta mönster anser Hundstallet att det krävs en mer långsiktig strategi. Stödet måste inte bara riktas mot djuren, utan även mot de människor som står bakom problemen.
– Vi behöver se helheten. Det handlar inte bara om att rädda djuren, utan också om att hjälpa människorna att få ordning på sina liv, säger Kroneld.
En del av lösningen kan vara bättre samarbete mellan myndigheter och organisationer som Hundstallet. Genom att kombinera resurser och expertis kan man skapa ett mer hållbart stöd för både djur och ägare.

Vad kan du som hundägare göra?
För den som vill hjälpa till är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på vanvård eller misskötsel i sin omgivning. Om du misstänker att djur far illa kan du kontakta Länsstyrelsen eller en lokal djurskyddsorganisation.
Hundstallet tar också emot stöd från privatpersoner i form av donationer eller volontärarbete. På så sätt kan de fortsätta sitt arbete med att ge vanvårdade hundar en andra chans i livet.
En växande utmaning
Problemet med omhändertagna djur och djurägare i misär är både komplext och omfattande. Men genom ökat fokus på helhetslösningar och bättre stödinsatser kan fler hundar – och deras ägare – få möjlighet till ett bättre liv.
Hundstallet fortsätter sitt outtröttliga arbete med att hjälpa både djur och människor, men det är tydligt att det behövs mer resurser och samarbete för att på allvar ta itu med denna växande utmaning.
Beslut om omhändertaganden av djur 2023:
Länsstyrelsen i Blekinge: 25Länsstyrelsen i Dalarna: 10
Länsstyrelsen i Gotland: 7
Länsstyrelsen i Gävleborg: 32
Länsstyrelsen i Halland: 33
Länsstyrelsen i Jämtland: 31
Länsstyrelsen i Jönköping: 38
Länsstyrelsen i Kalmar: 74
Länsstyrelsen i Kronoberg: 29
Länsstyrelsen i Norrbotten: 36
Länsstyrelsen i Skåne: 450
Länsstyrelsen i Stockholm: 125
Länsstyrelsen i Södermanland: 57
Länsstyrelsen i Uppsala: 45
Länsstyrelsen i Värmland: 33
Länsstyrelsen i Västerbotten: 32
Länsstyrelsen i Västernorrland: 27
Länsstyrelsen i Västmanland: 55
Länsstyrelsen i Västra Götaland: 131
Länsstyrelsen i Örebro: 35
Länsstyrelsen i Östergötland: 70
Totalt: 1 375
Källa: Länsstyrelserna
Kommentarer