När hundar blir äldre förändras deras sömnvanor, precis som för oss människor. Det är helt normalt att deras energinivåer minskar och att deras sömn blir mer fragmenterad. Precis som en äldre människa inte längre orkar leka och springa omkring lika mycket som när den var ung, gäller samma för våra fyrbenta vänner. Det är dock viktigt att hålla koll på din hunds sömnmönster. Om hunden sover mer än vanligt kan det vara ett tecken på underliggande hälsoproblem.
I denna artikel går vi igenom hur mycket äldre hundar normalt sover, varför din hund kan sova för mycket, och när det är dags att kontakta veterinär.
Hur mycket bör seniorhundar sova, egentligen?
För äldre hundar är det helt normalt att de sover mer än när de var yngre. Men när räknas en hund egentligen som senior? Enligt American Veterinary Medical Association (AVMA) lever små hundraser generellt längre än stora raser. För mindre raser anses en hund vara senior vid 8–11 års ålder, medan stora raser blir seniorer vid cirka 6–7 års ålder.
Hur mycket sover då seniorhundar? Forskning visar att hundar i genomsnitt sover mellan 60–80% av natten (mellan kl. 20.00 och 08.00) och mellan 3–28% av dagen (mellan kl. 08.00 och 20.00). Detta motsvarar mellan 7,6 till 13 timmar sömn per dag. Enligt tidigare studier sover hundar i genomsnitt cirka 10,1 timmar om dagen. Det uppskattas också att hundar spenderar 21% av dagen i ett slött tillstånd, vilket betyder att de vilar i omkring 5 timmar.
Eftersom seniorhundar behöver mer sömn än yngre hundar, är det rimligt att förvänta sig att de kommer att behöva mer än 10,1 timmar per dag, kanske till och med mer än det övre intervallet på 13 timmar. Trots att äldre hundar sover längre, är deras sömn mer fragmenterad, vilket innebär att de sover i kortare, avbrutna perioder, särskilt under dagen.
Sömnen varierar även beroende på ras. Stora hundraser tenderar att sova mer än små raser, medan aktiva hundraser, som arbetshundar, ofta sover mindre.
Det finns ingen exakt mängd sömn som alla hundar bör få. Varje hund är unik, och det är viktigt att hålla koll på din hunds specifika sömnmönster. Ett bra sätt att bedöma om din seniorhund sover för mycket är att observera vanliga sömnmönster och hålla utkik efter förändringar.
Varför sover din äldre hund mer?
Sömn är livsviktig för hundar, precis som för människor. Sömn bidrar till inlärning, minne, immunförsvar och har en nära koppling till både fysisk och mental hälsa. Men för mycket sömn kan vara ett tecken på ett större problem. Här är några orsaker till att äldre hundar kan sova mer än vanligt:
1. Tristess
Alla hundar behöver tillräcklig fysisk träning och mental stimulans för att må bra. Utan tillräcklig aktivitet och stimulans kan hunden utveckla beteendeproblem som destruktivt tuggande eller ökad sömn. Att ge din hund leksaker och regelbundna aktiviteter kan hjälpa till att hålla den sysselsatt och undvika tristess.
2. Överstimulering eller överansträngning
Ibland kan en hund som varit extra aktiv, till exempel efter en lång promenad eller intensiv lek i hundparken, behöva mer sömn för att återhämta sig. Äldre hundar kan också bli trötta efter att ha umgåtts mycket med människor eller andra hundar. Stora förändringar i livet, som att flytta till ett nytt hem eller få en ny familjemedlem (t.ex. ett barn eller ett annat husdjur), kan också göra din hund mer trött och sömnig.
3. Kognitiv dysfunktion (hunddemens)
Kognitiv dysfunktion, ibland kallad hunddemens, är en vanlig orsak till att äldre hundar sover mer. Det orsakas av åldersrelaterad nedbrytning av hjärnan och kan leda till förändrade sömnmönster. Hundar med denna sjukdom kan vandra omkring huset på nätterna eller sova mer under dagen. De kan även uppvisa tecken på förvirring, ångest och urinera eller bajsa inomhus.
4. Hälsoproblem
Flera hälsotillstånd kan göra din hund tröttare än vanligt. Till exempel kan hypotyreos, som leder till en långsammare ämnesomsättning, orsaka mental trötthet och orkeslöshet. Ett annat vanligt problem hos äldre hundar är artros, vilket orsakar smärta och obehag och kan göra hunden mer benägen att vila eller sova mer.
När bör du vara orolig?
Det är normalt att seniorhundar sover mer med åldern, men sömnen bör öka gradvis. Om din hund plötsligt ändrar sina sömnvanor eller får svårare att vakna när ljud eller rörelse sker, kan det vara ett tecken på hörselnedsättning. Om din hund vandrar omkring på nätterna eller sover på ovanliga ställen (t.ex. i ett mörkt hörn eller gömmer sig i en garderob), kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.
Om du dessutom märker tecken som slöhet, minskad aptit eller inkontinens, bör du boka en veterinärtid för att utesluta hälsoproblem.
Tips för bättre sömnvanor hos din seniorhund
Om du är orolig över din hunds sömnvanor, här är några tips som förhoppningsvis kan förbättra sömnen:
- Välj en bekväm säng: Seniorhundar med artros kan dra nytta av en ortopedisk hundsäng som ger bättre stöd för lederna.
- Ge en fullständig och balancerad kost: Näring spelar en viktig roll för hundens allmänna hälsa och sömnkvalitet. Att ge rätt seniorfoder kan göra stor skillnad.
- Konsultera veterinären: Om du är orolig för din hunds sömn eller misstänker att det finns underliggande hälsoproblem, boka en tid hos veterinären. Hen kan rekommendera kosttillskott eller mediciner för att lindra smärta eller kognitiv dysfunktion.
Det är naturligt att seniorhundar sover mer än yngre hundar, men det är viktigt att hålla ett öga på eventuella förändringar i deras sömnmönster. Genom att vara uppmärksam på din hunds beteende och vid behov konsultera en veterinär kan du säkerställa att din hund får den bästa möjliga vården under sin äldre ålder.