in ,

OMGOMG CuteCute LoveLove

Bullrande burar och stressade polishundar – Jordbruksverket klargör reglerna

Jordbruksverket: Polishundar får färdas i baksätet – om de är fastspända.

Bullrande burar och stressade polishundar – Jordbruksverket klargör reglerna
När bullret blir för mycket i buren är det bäst att ta ratten själv! Foto: Polisen Stockholm - hundsektionens Facebooksida.

De nya polisbilar som infördes för att förbättra hundtransporter inom Polismyndigheten har i själva verket skapat omfattande problem. Många hundförare har slagit larm om att deras tjänstehundar lider av de kraftiga bullernivåerna i de nya Volkswagen Amarok-bilarna, som infördes för att möta Jordbruksverkets krav på större hundburar.

I en tidigare artikel på Voff-Voff.se rapporterade vi om hur hundförare beskrev situationen som djurplågeri – hundarna var så påverkade efter färd att de inte kunde arbeta. Nu klargör Jordbruksverket att det faktiskt är tillåtet att transportera hundar i baksätet, så länge de är korrekt fastspända.

Ljudnivåer som orsakar lidande

Hundburarna i de nya Volkswagen Amarok-bilarna är placerade i ett oisolerat flakutrymme, vilket har visat sig vara problematiskt. Nationella polishundrådets egen internutredning slog fast att konstruktionen leder till höga ljudnivåer från både motor, väg och metallgrindar – ett problem som förvärras vid utryckningar i höga hastigheter.

En teknisk utvärdering från Kungliga tekniska högskolan (KTH) bekräftade att ljudnivåerna i burarna är så höga att människor inte borde vistas där utan hörselskydd. Det är en särskilt allvarlig omständighet när man tar hänsyn till att hundars hörsel är betydligt känsligare än människors.

Bullrande burar och stressade polishundar – Jordbruksverket klargör reglerna
Hundarnas utrymme i polisbilarna har kritiserats för att vara bullrigt och isolerat – nu tillåts baksätet som alternativ. På bilden ser du polishunden Barvatorps Caliber (Ozzy) i buren på flaket till en Volkswagen Amarok. Foto: Privat/Polistidningen.

Isolering och avsaknad av kontakt

Utöver bullret vittnar hundförare om att hundarna är helt avskilda från förarna under färd, vilket ökar djurens stressnivåer. En av dem, Erik Karlsson, berättade för Polistidningen att hans hund endast flämtade under hela transportsträckan, istället för att vila inför uppdrag.

Problemen påverkar inte bara hundarna – även förarna lider av de höga ljudnivåerna i förarkabinen. P4 Göteborg har rapporterat om att poliser ibland inte hör polisradion under färd, vilket kan äventyra säkerheten under utryckningar.

Mångmiljoninvestering som väckte kritik

När Volkswagen Amarok togs i bruk 2019 var syftet att ersätta tidigare bilmodeller vars hundburar inte levde upp till Jordbruksverkets krav på mått och säkerhet. Polisen hade tidigare beviljats dispens, men efter upprepade anmälningar och inspektioner krävdes en ny lösning – vilket ledde till inköpet av Amarok-bilarna, med ett styckepris på cirka 800 000 kronor. Totalt användes omkring 300 sådana bilar under 2024.

Ironiskt nog blev lösningen snabbt en ny källa till problem. I augusti 2024 infördes därför en intern dispens inom Polismyndigheten, där det blev tillåtet att – efter individuell prövning – transportera hunden i baksätet.

Bullrande burar och stressade polishundar – Jordbruksverket klargör reglerna
Polisens nya kritiserade bil för hundförare, Volkswagen Amarok. Foto: Polisen Helsingborgs Facebooksida. Foto: Mölnsdals-Posten

Jordbruksverket: Inga hinder för baksätetransport

Enligt Jordbruksverket är dock denna dispens egentligen onödig. Sara Gabrielsson Kjäll, handläggare på myndigheten, säger i en intervju med Tidningen Syre att det inte finns några regler som förbjuder transport av hund i baksätet, förutsatt att hunden är ordentligt fastspänd, exempelvis med ett särskilt hundbälte.

– Det är nog lite felaktigt formulerat. Det är fullt tillåtet att ha hunden i baksätet om den är säkrad för inbromsning, säger hon.

Hon förtydligar också att Jordbruksverket inte har några detaljerade krav på exakt ljudnivå, men att det finns tydliga regler om att djur ska transporteras i en miljö som inte orsakar lidande. Myndigheten har fått samtal från oroliga hundförare, men har ännu inte fått någon formell dispensansökan från Polismyndigheten gällande alternativa lösningar.

Pågående anpassningar inom Polisen

Bullrande burar och stressade polishundar – Jordbruksverket klargör reglerna
De tidigare Volvobilarna fick kritik för trånga hundburar – efter inspektioner krävde Jordbruksverket förändring.

Redan under 2024 påbörjade Polisen ett arbete med att anpassa de nya bilarna. Det innebar bland annat isolering av väggen mellan kupé och flak samt försök att bygga burar inne i baksätet. Projekt med ytterligare ljudisolering pågår fortfarande, enligt uppgifter från P4 Göteborg.

Polisen har alltså själva tagit initiativ till att mildra problemen, men frågan kvarstår: varför infördes ett så dyrt system utan att bullernivåerna testades mer noggrant från början?

Vad händer nu?

Om Polismyndigheten vill fortsätta använda burar som inte lever upp till gällande måttkrav, krävs en ny dispens från Jordbruksverket. Men någon sådan ansökan har inte inkommit. Tills vidare kvarstår möjligheten att transportera hundarna i baksätet – en lösning som kan bli mer frekvent framöver, särskilt om projekt med ljudisolering inte visar önskat resultat.

Frågan om arbetsmiljön för både tjänstehundar och deras förare är långt ifrån löst. Vad som skulle vara en förbättring har i många fall blivit ett stressmoment – och för vissa hundar, en plåga. Hur Polismyndigheten väljer att agera framöver kommer att vara avgörande för tjänstehundarnas välfärd.

Kommentarer