in

WinWin LoveLove CuteCute OMGOMG

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna

Hundarnas betydelse i lavinräddningar ökar kraftigt.

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna

I Italiens spektakulära Dolomiter, där bergstopparna reser sig dramatiskt mot himlen, tränas varje år nya generationer av räddningshundar. En av de mest erfarna är Border Collien Zen – en femårig hund som inte bara räddar liv utan också lär upp andra hundar att göra detsamma.

Att ha med sig en vältränad lavinhund i räddningsinsatser har blivit allt viktigare i takt med att antalet människor som begravs av laviner i Italien ökat med hela 50% de senaste 25 åren. Klimatförändringarna har gjort att snöförhållandena i bergen förändrats – något som gör överlevnadschanserna vid en lavin mindre.

Klimatförändringar gör snön allt farligare

Tidigare var det framför allt torr, lätt snö som föll över de italienska Alperna. Men idag har kraftiga snöfall med tung, blöt snö blivit betydligt vanligare, särskilt i höjdnivåerna mellan 1 500 och 2 500 meter – precis där de flesta skidåkare och bergsvandrare rör sig.

Den tunga snön pressar samman luftfickor i lavinerna, vilket försvårar för de drabbade att andas under snömassorna. Det gör lavinhundarnas insatser ännu mer avgörande – deras känsliga nos kan lokalisera en människa under flera meter snö långt snabbare än någon annan metod.

Träning i världsklass – mitt i Dolomiterna

I bergen utanför den exklusiva skidorten Cortina d’Ampezzo – en av spelplatserna för kommande vinter-OS 2026 – driver räddningsveteranen Adriano Favre ett träningsläger för lavinhundar. Här får nya ekipage lära sig sökteknik under realistiska förhållanden.

Under en av övningarna springer Border Collien Zen snabbt runt en konstgjord lavinhög. Med nosen fångar han upp en doft – tecken på att någon ”begraven” person finns under snön. Sekunden senare gräver han fram sin belöning: en leksak i form av ett rep, som signalerar att han gjort rätt.

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna
Border collien Zen markerar fyndet av en dold person under ett träningsuppdrag i Dolomiterna. Träningen är en viktig del i förberedelserna för verkliga räddningsinsatser i lavinfarliga områden.

– Relationen mellan hund och förare är helt avgörande. Utan en stark kontakt kan vi inte tolka vad hunden försöker säga oss, berättar Zens förare Paolo Sbisa, som haft Zen sedan han var en liten valp.

Från träning till verklighet – liv och död i bergen

Bara några dagar tidigare deltog Zen i ett skarpt räddningsuppdrag vid Giau-passet, beläget 2 300 meter över havet och bara några kilometer från träningslägret. Tre skidåkare hade då dragits med i en lavin efter ett kraftigt snöfall.

Zen och Paolo var snabbt på plats med helikopter. Två av offren hade redan hittats – en av dem tack vare sin transponder. Men den tredje skidåkaren, en kvinna, låg begravd tre till fyra meter under snön – betydligt djupare än vanligt. Här blev Zens nos avgörande för att lokalisera kroppen.

– Tyvärr är sanningen den att om det krävs en hund för att hitta dig så har det ofta gått för lång tid, säger Sbisa. – Därför är det livsviktigt att alla som vistas i bergen bär transponder, sond och spade – och vet hur de används.

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna
Räddningshunden Zen i sina specialanpassade skidglasögon, som skyddar mot snö, vind och starkt solljus i de italienska Alperna.

Lavinolyckor ökar dramatiskt i Italien

Enligt statistik från den italienska snö- och lavinmyndigheten AINEVA har antalet lavinolyckor där människor behöver räddas fördubblats sedan början av 2000-talet. I dag inträffar i genomsnitt 60 sådana olyckor per år i Italien – jämfört med 30 för 25 år sedan.

Antalet personer som drabbas har ökat från 65 till omkring 110 per år. Överlevnaden handlar nästan uteslutande om tid – att bli fri från snön inom de första 10 till 15 minuterna är avgörande. Efter 35 minuter överlever bara tre av tio.

Lavinhundar transporteras alltid med första helikoptern till olycksplatsen. Men även i bästa fall tar det 15–20 minuter att nå fram – förutsatt också att vädret tillåter.

Nya lösningar för framtidens räddningar

I Italien finns omkring 80 aktiva lavinhundar. Men det diskuteras nu om hundar ska stationeras direkt vid skidområden, vilket skulle kunna korta insatstiden till bara fem minuter – något som skulle kunna rädda fler liv.

Samtidigt gör klimatförändringarna att riskerna i bergen ökar ytterligare. Kraftiga snöfall med hög vattenhalt – så kallade snödumpar – inträffar nu redan i december månad, långt tidigare än förr.

– Det här var tidigare typiskt för vårsnö, men nu ser vi det mitt i vintern, berättar Igor Chiambretti, chef för AINEVA:s tekniska avdelning.

I södra Alperna, som vetter mot Medelhavet, är problemet extra påtagligt. Området är ett av världens klimatmässiga ”hot spots”, där uppvärmningen går snabbare än genomsnittet.

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna
Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna

Ett mirakulöst överlevnadsfall

Ett av de mest anmärkningsvärda överlevnadsfallen i Alperna inträffade för sju år sedan i nordvästra Italien. Roberto Ferrino låg begravd under en lavin i över fyra timmar – långt över vad som anses möjligt att överleva.

Tack vare en luftficka kunde han andas, även om kroppstemperaturen sjönk till 26 grader och pulsen till 30 slag per minut. Trots erfarenheten ångrar han inte sina bergsbestigningar – men medger dock att han borde ha valt en annan rutt.

– Hade jag hållit mig till den vanliga vägen hade ingenting hänt, säger han.

Ett berg som kräver respekt – och beröm till de fyrbenta hjältarna

Räddningshunden Zen tränar fyrbenta kollegor i de lavinfarliga Dolomiterna
Din modiga lavinhunden Zen.

Bergen kommer alltid att locka äventyrare, skidåkare och vandrare från hela världen. Men Dolomiternas skönhet bär också på en brutal påminnelse om naturens kraft. För varje person som ger sig ut i snötäckta bergssidor vilar ansvaret att vara förberedd – och att respektera riskerna.

För räddningshundarna som Zen och hans kollegor fortsätter arbetet utan prestige. De söker, de finner – och ibland räddar de liv. Ofta utan att de drabbade ens vet om vem deras tysta hjälte var. Men för dem som fått chansen att se solen igen efter en lavin är det svårt att glömma den fyrbenta livräddaren som bokstavligen nosade fram hoppet i snön.

Kommentarer