En man i 60-årsåldern står åtalad efter att ha misstänkts för att olovligen ha tagit tillbaka sin omhändertagna hund från Hundstallet i Alingsås. Händelsen har väckt både förvåning och oro – det är första gången en sådan incident sker på anläggningen.
Hundstallet larmade – polisen snabbt på plats
Det var en kväll i mitten av december som personalen på Hundstallet i Alingsås slog larm till polisen. En okänd person hade enligt vittnesuppgifter tagit sig in på området och fört med sig en hund därifrån. Den aktuella hunden hade omhändertagits av Länsstyrelsen bara veckor tidigare, efter beslut om hundförbud mot dess tidigare ägare.
En närliggande polispatrull kunde snabbt rycka ut. Bara några hundra meter från anläggningen mötte de en man i 60-årsåldern – i ena handen höll han en hund i koppel, i den andra en stege.
Förnekar inblandning – skyller på okänd person
Trots att omständigheterna kring gripandet var minst sagt besvärande för mannen, nekar han till brott. I förhör med polisen hävdar han att han bara befann sig utanför anläggningen i väntan på att få tillbaka hunden.
– Jag stod där och väntade, säger han, och påstår att det var någon annan som klättrat in och lämnat över hunden till honom.
Mannen hävdar vidare att denna okända person snabbt försvann från platsen efter att ha ”fullgjort sitt uppdrag”. Några tydliga uppgifter om vem den här personen skulle vara vill mannen inte lämna.

År av ärenden – hundförbud efter upprepade incidenter
Den misstänkte är hemmahörande i Västsverige och har under flera års tid varit föremål för myndigheternas granskning. Enligt utredningen har det förekommit flera anmälningar mot honom, bland annat om att hans hund bitit både människor och andra hundar.
I november beslutade Länsstyrelsen om ett hundförbud, vilket innebar att mannen inte längre fick ha hund. Den aktuella hunden omhändertogs då och placerades tillfälligt hos Hundstallet i Alingsås. Mannen fick också order om att överlämna eventuella andra hundar han hade i sin vård.
Inbrott genom säkerhetssystemet
Från Hundstallets håll bekräftar man att händelsen är unik för anläggningen i Alingsås.
– Vi har aldrig tidigare varit med om att någon faktiskt tagit sig in på området och hämtat ut en hund, säger Frida Larsson till Alingsås Tidning, verksamhetschef på Hundstallet Alingsås.
Hon berättar att det händer att personer kontaktar dem och vill ha tillbaka sina hundar, men att ett fysiskt intrång inte tidigare förekommit i just Alingsås – även om liknande fall skett i Stockholm, vilket vi tidigare har rapporterat om.
Enligt Hundstallet centralt hade mannen tagit sig förbi ett avancerat säkerhetssystem. Deras övervakning upptäckte inkräktaren snabbt, vilket ledde till att polisen kunde gripa mannen kort därefter. Händelsen har lett till att ytterligare säkerhetsåtgärder nu vidtagits i samarbete med vaktbolag.

”Vi förstår att människor kan bli upprörda”
Hundstallet betonar att de i sådana fall endast fungerar som tillfälliga vårdnadshavare åt hundarna medan myndigheter gör sina utredningar. De har ingen beslutanderätt i omhändertagandena.
– Vi vet inte alltid hela bakgrunden, men vi förstår att människor kan känna sorg eller frustration när deras hundar tas ifrån dem, säger Frida Larsson.
Samtidigt är det myndigheterna som avgör om en hund ska omhändertas, inte Hundstallet. Personalen arbetar dagligen med att ge hundarna en trygg tillvaro under tiden de vistas där.

Fortsätter neka – vill inte uppge hundens ägare
Under polisförhören har mannen hållit fast vid att han inte gjort något fel. Han hävdar att hunden i fråga inte ens är hans, utan tillhör en vän – vars namn han dock inte vill avslöja.
– Det är inte min hund, det är en väns. Jag vet inte om jag vill säga vem, säger han i ett av de senare förhören.
Inte heller vill han berätta vem det var som enligt honom klättrade in och överlämnade hunden. På frågan om han kan tänka sig att avslöja personens identitet i framtiden svarar han:
– Kanske, om det blir rättegång, så får jag se om jag kan övertala honom att komma.
Åtal väntar
Mannen är nu åtalad för stöld samt olaga intrång. Trots att han nekar till brott anses bevisläget vara tillräckligt starkt för att väcka åtal, inte minst eftersom han greps med både hunden och stegen i sin ägo strax efter inbrottet.
Hur rättsprocessen kommer att utvecklas återstår att se. Men för Hundstallet har händelsen redan lett till skärpt säkerhet – och en påminnelse om de starka känslor som kan väckas när en fyrbent familjemedlem omhändertas.
Kommentarer