Solen värmer upp marken, naturen vaknar till liv och med den även en av Sveriges få giftiga invånare – huggormen. Varje år drabbas mängder av hundar av ormbett, ofta under vår och sommar då ormarna rör sig mer fritt i markerna. Att bli ormbiten kan innebära allt från lindriga svullnader till livshotande tillstånd för hunden – och som ägare gäller det att agera rätt från första stund.
Ett ormbett är alltid, alltid, alltid ett akutläge
När en hund blir biten av en huggorm är det aldrig någonsin något man bör avvakta med. Även om vissa bett leder till mildare symtom kan ett snabbt förlopp med allvarliga komplikationer aldrig uteslutas. Därför är den viktigaste åtgärden att omedelbart kontakta veterinär.
Veterinärkliniker som Evidensia vittnar om att ormbett hos hundar är vanligare än man tror – och varje år är det tyvärr några som inte klarar sig. Betten sker oftast i nosen, i ansiktet eller i ett ben, och de första symtomen – som svullnad och smärta – visar sig inom ett par timmar.
Men även om yttre tecken är synliga är det omöjligt att på egen hand avgöra hur mycket gift som faktiskt injicerats. Just därför krävs professionell vård så snart som möjligt.

När giftet sprider sig
Huggormens gift påverkar kroppens system på flera olika sätt. Förutom lokal svullnad är det vanligt att hunden blir trött och får nedsatt allmäntillstånd. I mer allvarliga fall kan giftet påverka blodcirkulationen, och kräkningar eller diarré kan uppstå.
Cirka 10 procent av de bitna hundarna drabbas av hjärtrytmrubbningar, vilket ställer höga krav på snabb veterinärbedömning. Allvarliga inre blödningar eller organsvikt är lyckligtvis sällsynta, men förekommer – och då handlar det om att agera snabbt för att rädda liv.
Dödligheten vid ormbett hos hundar ligger på upp till fyra procent, enligt statistik från veterinärvårdsaktörer. Även om siffran kan verka låg, är det alltså ett konkret hot som aldrig bör underskattas.
Så gör du om din hund blir biten
Enligt veterinären Jeanette Thelander, verksam i Älmhult, är det viktigaste du som djurägare kan göra att hålla hunden så stilla som möjligt efter bettet. Rörelse gör nämligen att giftet sprids snabbare i kroppen, vilket i sin tur kan förvärra situationen, säger hon i en intervju med Sveriges Radio Kronoberg.
Om hunden är liten nog att bära, gör det. Bär den försiktigt till bilen och kör direkt till veterinär. Större hundar bör hållas i koppel med minimal fysisk aktivitet.
Att chansa på att ”se hur det utvecklas” är förenat med katastrofala risker. Det gäller även om hunden verkar må förhållandevis bra – symtomen kan förvärras inom timmar.
Glöm filmens myter – de kan göra mer skada än nytta
Du har säkert sett scener på film där någon suger ut ormgiftet, snör av en lem med ett bälte eller kyler ner området med is – men i verkligheten kan dessa ”behandlingar” vara direkt farliga.
– Det är absolut inget man ska göra. Att skära i bettet, försöka suga ut giftet eller använda tryckförband kan göra situationen betydligt värre, säger Jeanette Thelander till Sveriges Radio.
Att kyla området kan också förvärra skadan, då det kan försämra blodcirkulationen och öka vävnadsskador. Kort sagt – låt bli huskurer och lita på veterinären.

Vad händer sen hos veterinären?
När du kommer in med en ormbiten hund görs en första bedömning av hur allvarliga symtomen är. Behandlingen anpassas sedan utifrån detta. Det kan handla om smärtstillande, dropp, kortison, eller i vissa fall även antiserum.
Efter vårdbesöket är det viktigt att följa veterinärens instruktioner noggrant. I regel rekommenderas strikt vila i minst 10 till 14 dagar – även om hunden börjar må bättre snabbt.
Att återgå för tidigt till fysisk aktivitet kan försämra återhämtningen eller till och med leda till bakslag.
Förebygg med kunskap och vaksamhet
Även om det inte går att helt skydda sig från huggormar kan du som hundägare minska risken genom att vara uppmärksam. Håll hunden kopplad i högt gräs, särskilt i skogskanter, på våren och försommaren när ormarna är som mest aktiva.
Om du vistas i områden där huggormar är vanliga – till exempel klippor, solvarma stenar eller strandnära natur – är det bra att ha koll på var närmaste veterinär finns. Ju snabbare du kan agera, desto bättre förutsättningar har din hund att klara sig utan bestående men.
Kommentarer