in ,

Ny lag förbjuder greyhound-racing i Nya Zeeland

Ny lag förbjuder greyhound-racing i Nya Zeeland

Nya Zeelands regering har nyligen beslutat att förbjuda greyhound-racing, med hänvisning till en oacceptabelt hög skaderisk för hundarna. Beslutet är en milstolpe i kampen för djurskydd och markerar slutet på en långt kritiserad industri.

Under årens lopp har sporten mött stark kritik, bland annat för att vissa uppfödare anklagats för att missköta eller dopa hundarna. Trots flera åtgärder och reformer inom branschen kvarstår problemet med höga skaderisker. Enligt racingminister Winston Peters är detta en fråga om djurens välbefinnande:

– Trots att industrin har gjort betydande framsteg är andelen skadade hundar fortfarande oacceptabelt hög. Det är dags att sätta djurens välfärd i första rummet, sade Peters i ett uttalande.

Regeringen planerar att avveckla branschen gradvis under de kommande 20 månaderna. Detta ger tid för att omplacera de cirka 2 900 greyhounds som fortfarande finns i landet samt hjälpa personer inom industrin att hitta andra arbeten.

Granskning och statistik

Under det senaste årtiondet har tre omfattande granskningar av branschen genomförts, vilka alla rekommenderat stora förändringar. Trots detta har problemen kvarstått.

• Enligt rapporter från 2021 dog 232 greyhounds under lopp och 900 skadades. • Djurorganisationen SAFE har dokumenterat över 2 500 skador och nästan 30 dödsfall under bara de senaste 2,5 åren.

Efter att regeringen år 2021 satte industrin ”på prov” fortsatte dock dödsfallen och skadorna i samma omfattning, vilket ledde fram till det nya beslutet.

Reaktioner och konsekvenser

Beslutet har fått blandade reaktioner. Djurrättsorganisationer som SAFE och SPCA hyllar förbudet som en stor seger för djurens rättigheter. SPCA uttryckte sin glädje:

– Vi är överlyckliga och hoppas att andra länder som tillåter greyhound-racing tar efter, sade organisationen i ett uttalande.

Samtidigt har branschföreträdare uttryckt sin besvikelse. Greyhound Racing New Zealand beskriver beslutet som ett hårt slag:

– Det är förödande för vår gemenskap och kan skapa ett kulturellt och ekonomiskt tomrum, sade Sean Hannan, ordförande för organisationen.

Greyhound-racing utgör drygt 8,5% av Nya Zeelands racingindustri, som totalt är värd 1,3 miljarder Nya Zeeländska dollar och sysselsätter över 1 000 personer på heltid.

Ny lag förbjuder greyhound-racing i Nya Zeeland

Nya Zeeland blir dock inte först med att förbjuda greyhound racing

Nya Zeeland är inte det enda landet som ser kritiskt på greyhound-racing. Kommersialiseringen av sporten är idag begränsad till länder som Australien, Irland, Storbritannien och majoriteten av delstater i USA. I flera andra länder, bland annat Finland och Sydafrika, är sporten redan förbjuden.

Djurvänners kritik mot sporten handlar främst om de höga skaderiskerna, men även om bristande djurskydd, dopning och dålig omvårdnad av hundar efter deras tävlingskarriär. Beslutet i Nya Zeeland kan därför fungera som en signal för andra nationer att följa efter.

Ett steg mot djurvälfärd

Det nya förbudet är ett stort steg framåt för djurens rättigheter och visar på vikten av att sätta hundarnas välfärd i centrum. Hur andra länder reagerar på Nya Zeelands beslut återstår att se, men djurrättsorganisationer hoppas att det leder till liknande initiativ på andra platser i världen.

Greyhound-racing är ännu tillåtet i Sverige, men det är en betydligt mindre sport här jämfört med många andra länder. Hundkapplöpning i Sverige organiseras av Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund (SHCF). Svenska Spel avslutade sin satsning på hundkapplöpningsspel under 2005–2006, vilket minskade vadslagning inom sporten avsevärt.