in ,

De hör mer än du tror – ny studie visar att hundar lyssnar på våra samtal

Våra fyrbenta vänner snappar upp mer än vi tror.

De hör mer än du tror – ny studie visar att hundar lyssnar på våra samtal

När vi människor samtalar sinsemellan, tror vi ofta att våra hundar är passiva åskådare i bakgrunden. Men en ny forskningsstudie visar något helt annat: hundar lyssnar aktivt och är förvånansvärt bra på att snappa upp vad som är relevant för just dem – även när de inte direkt tilltalas.

I en ny studie som nyligen publicerats och uppmärksammats av BBC, framgår det att hundar kan identifiera betydelsefulla ord i ett annars oengagerat samtal. Det kan exempelvis handla om att de reagerar på sitt eget namn, även när det sägs i förbifarten och utan någon särskild betoning.

Forskarna: Hundar kan urskilja ord i bruset

Studien leddes av professor David Reby vid University of Saint Etienne, som också är gästprofessor vid brittiska University of Sussex. Han förklarar att resultaten ger en ny förståelse för hundens förmåga att uppfatta mänskligt språk – inte bara genom tonfall, utan genom själva innehållet i orden.

– Vår forskning visar att hundar kan plocka ut och känna igen ord som är relevanta för dem i en monoton ström av annars irrelevant tal, även i avsaknad av de intonationssignaler vi vanligtvis använder för att engagera dem, säger han till BBC.

De hör mer än du tror – ny studie visar att hundar lyssnar på våra samtal
Hundar lyssnar noga – även när vi inte pratar direkt med dem, visar ny forskning om deras förmåga att uppfatta viktiga ord i vårt tal.

Inte bara tonfall – hundar förstår sammanhang

En av medforskarna, Holly Root-Gutteridge från University of Lincoln, förklarar att man länge misstänkt att hundar reagerar främst på röstläge – som när vi använder den klassiska ”bebisrösten” för att få deras uppmärksamhet. Det unika med denna studie är att forskarna ville se om hundar även reagerar på ord som sägs utan emotionell laddning, inbäddade i ett neutralt samtal.

– Vi fann att hundar absolut kunde hitta sitt namn när det presenterades på ett monotont sätt och begravdes i ström av irrelevant tal, säger Root-Gutteridge.

Resultaten antyder att hundar inte enbart reagerar på tonlägen, utan faktiskt förstår innehållet i det vi säger – åtminstone när det handlar om ord som har betydelse för dem, som exempelvis deras namn.

Ett brett urval hundar testades

Totalt deltog omkring 50 hundar i studien, fördelade över ett flertal raser – allt från små Taxar till stora Sankt Bernhardshundar. Målet var att säkerställa att resultaten inte enbart gällde vissa rastyper, utan att det fanns en generell förmåga att urskilja relevanta ord.

– Det faktum att grundläggande verbal information kan uppfattas av en art som inte själva talar antyder att våra språkmönster antingen utnyttjar förmågor som finns naturligt hos andra däggdjur, eller att hundar har utvecklat en särskild känslighet för mänskligt tal genom domesticering, säger Reby i ett pressmeddelande.

Finns samma förmåga hos vilda djur?

Frågan som nu väcks är om denna språkförståelse är unik för hundar, eller om den kan återfinnas även hos deras vilda släktingar. Forskarna vill i framtiden undersöka hur exempelvis vargar eller andra rovdjur reagerar på mänskligt tal, för att se om detta är något som uppstått genom årtusenden av samlevnad mellan människa och hund – eller om det är en mer generell kognitiv förmåga hos vissa djurarter.

– Om det visar sig att även vilda djur som inte levt nära människor kan förstå grundläggande ord, skulle det kunna förändra vår syn på kommunikation mellan arter i grunden, menar Reby.

De hör mer än du tror – ny studie visar att hundar lyssnar på våra samtal
Vem sa ’promenad’? Corgin har öronen på skaft – ingen hemlighet går obemärkt förbi i det här hushållet!

Valpars lyhördhet nästa steg

Ett av de kommande målen med forskningen är att ta reda på i vilken ålder hundar börjar utveckla denna språkliga lyhördhet. Är det något som växer fram gradvis, eller finns det redan hos mycket unga valpar?

Forskningens nästa fas kommer därför att fokusera på yngre hundar, för att få en tydligare bild av hur och när deras förmåga att känna igen ord formas.

Hunden – en bättre lyssnare än vi anat

Den här studien kastar nytt ljus över hundens roll i våra liv. Det handlar inte bara om en trofast vän som följer våra kommandon – utan om en intelligent lyssnare som är uppmärksam på det vi säger, även när vi tror att de inte lyssnar.

Så nästa gång du pratar om att gå ut, ta fram godispåsen eller nämner hundens namn i förbifarten – kom ihåg att öronen redan är spetsade. De hör dig. Och de förstår mer än du tror.

Kommentarer