in ,

Pedagoghunden Bosse – 92 kilo glädje som får eleverna att blomstra

Pedagoghunden Bosse – 92 kilo glädje som får eleverna att blomstra
Pedagoghunden Bosse, en Mastiff, och hans matte Cecilia Lindqvist jobbar tillsammans i skolor i Karlskrona kommun. Foto: Karlskrona Kommun

Pedagoghundar blir allt vanligare i skolmiljöer, där de används för att stötta elever i både sociala och pedagogiska sammanhang. En av dessa fantastiska hundar är Bosse – en 92 kilo tung engelsk Mastiff med ett hjärta av guld. Trots sitt imponerande yttre sprider han lugn och glädje bland elever med särskilda behov. Land.se rapporterar om hur Bosse och hans matte, specialpedagogen Cecilia Lindqvist, arbetar som Blekinges första licensierade pedagoghundsteam.

Bosse är en engelsk Mastiff, vilket är en av världens tyngsta hundraser. Rasens kända lugna temperament gör den särskilt lämplig för att arbeta i skolmiljöer där elever kan uppleva stress och oro. Cecilia Lindqvist valde just denna ras för att säkerställa att eleverna får en trygg och stabil miljö.

– Anledningen att jag valt den här rasen är just den lugna mentaliteten. Bosse är trygg samtidigt som han älskar att arbeta. I den verksamheten jag jobbar kan man inte ha en stressad liten hund. Det ska inge lugn att jobba med oss, berättar Cecilia för Land.se.

Bosse är en utbildad pedagoghund med licens

För att kunna arbeta professionellt som pedagoghund har Bosse och Cecilia genomgått en särskild utbildning som resulterat i en licens. Det innebär att de är utbildade för att kunna stötta elever med olika behov, både socialt och pedagogiskt. Cecilia arbetar 20% av sin tjänst tillsammans med Bosse, och deras insatser sträcker sig över flera verksamheter.

Skapar engagemang och ökar kommunikationen

Pedagoghunden Bosse – 92 kilo glädje som får eleverna att blomstra
På korttidsverksamheten Norrskenet i Hässlegården arbetar Bosse och Cecilia, där barn och ungdomar får interagera med Bosse. Foto: Karlskrona kommun.

Ett av de viktigaste målen med Bosses arbete är att stärka elevernas kommunikation och engagemang i skolarbetet. På Törnströmska anpassade gymnasieskolan i Karlskrona arbetar de aktivt med att förbättra elevernas språk, kommunikation och rörelseförmåga.

– Vi har två klasser och i den ena jobbar vi just nu med språk, kommunikation och rörelse. Då har vi till exempel varit ute och gjort hinderbanor där Bosse gömt brev på stockar och berg. I breven berättar Bosse om sig själv och ställer frågor till eleverna, berättar Cecilia.

Denna typ av uppgifter gör lärandet mer lekfullt och inkluderande. Genom att använda Bosse som en del av undervisningen kan eleverna delta på ett mer avslappnat och naturligt sätt.

Trygghet och glädje för eleverna

Många av de elever som Bosse arbetar med har diagnoser där flera av eleverna befinner sig inom autismspektrumet, vilket kan innebära att de lätt blir stressade eller upplever sociala utmaningar. Men när de träffar Bosse förändras ofta deras beteende.

– Bosse får verkligen eleverna att komma ur sitt skal. Flera av våra elever har till exempel autism. De kan vara oroliga och spända, men när de träffar Bosse blir de lugna och fokuserade.

Det är just denna förmåga som gör pedagoghundar så värdefulla. De skapar en trygg miljö där elever vågar delta, uttrycka sig och utvecklas.

Utanför skolan – Bosse på fritids och korttidsboenden

Bosses arbete begränsas inte enbart till skolmiljön. Han och Cecilia besöker även fritidshem, anpassade fritidsverksamheter, förskolor och korttidsboenden för barn och ungdomar. Här deltar han i olika aktiviteter som både är roliga och utvecklande.

– Bosse arrangerar bland annat musikfrågesport och så får barnen spela tärning med honom. Det är dels väldigt roligt, men samtidigt tränar de finmotorik, öga-handkontroll och annat som man inte alltid tänker på, säger Cecilia.

Genom lek och samspel får barnen träna färdigheter som är viktiga i vardagen, samtidigt som de får en positiv och motiverande upplevelse.

Pedagoghunden Bosse – 92 kilo glädje som får eleverna att blomstra
Bland annat får barnen kasta tärning, och pedagoghunden Bosse utför olika uppdrag. Foto: Karlskrona kommun.

Bosse är snart även licensierad terapihund

Cecilia och Bosse har även framtidsplaner. Snart kommer de att utöka sin verksamhet och bli ett licensierat besöks- och terapihundsteam. Det innebär att de också kommer att kunna arbeta på omvårdnadsboenden för äldre.

Att vård- och terapihundar används inom äldreomsorgen är ingen nyhet, men det finns fortfarande ett behov av fler utbildade hundteam som kan bidra till ökad livskvalitet för äldre personer.

En inspirationskälla för fler skolor

Bosses insatser visar hur värdefulla pedagoghundar kan vara inom skolan och andra verksamheter. Genom att skapa trygghet, engagemang och glädje bidrar han till en bättre skolmiljö och en mer inkluderande undervisning.

Med fler utbildade hundteam skulle fler elever och individer i behov av stöd kunna få ta del av de positiva effekterna som hundar kan ha på människors välmående.

Med sin vänliga och stabila närvaro är Bosse ett perfekt exempel på hur djur kan göra skillnad i människors liv – oavsett om det gäller unga eller äldre.

Kommentarer