Med känsliga nosar och specialträning blir hundar som Iggy, Moss och Loki viktiga spelare i kampen mot digital brottslighet.
Fyra tassar i kampen mot digitala brott
Polishundar har länge använts för att hitta droger, vapen och försvunna personer – men nu används deras nosar till något mer ovanligt: att spåra digital utrustning. Hos Hampshire och Isle of Wight-polisen i Storbritannien har man i sex års tid använt sig av så kallade ”digitala detektionshundar” för att söka efter tekniska bevis vid brottsutredningar.
Nu har hundgruppen utökats med nya talanger. Springer Spaniel-hundarna Iggy och Moss är två av de senaste rekryterna som just nu genomgår en intensiv åtta veckor lång utbildning. När de är färdigtränade kommer de inte bara att bistå polisen i Hampshire och Isle of Wight – även Thames Valley Police kommer att dra nytta av deras unika förmågor.
Tränas för att hitta det ”osynliga”
Under sin utbildning lär sig hundarna att känna igen doften av olika typer av digital utrustning, såsom mobiltelefoner, bärbara datorer, USB-minnen, SIM-kort, externa hårddiskar, spionkameror, krypterade hårddiskar och till och med kryptoplånböcker. Målet är att kunna hitta teknik som medvetet gömts undan – exempelvis i väggar, fordon eller naturmiljöer – och som kan utgöra bevismaterial i pågående brottsutredningar.
Det är ett noggrant arbete där belöning och positiv förstärkning används för att bygga upp hundens förståelse för vilka dofter som ska letas upp. Vid minsta signal från hunden följer polisen upp med en grundlig undersökning – och ofta leder det till fynd som annars hade varit svåra, eller kanske till och med helt omöjliga, att upptäcka.

Erfaren nos får ny partner
Med i utbildningen är även den rutinerade Springer Spanieln Loki, som redan tidigare har arbetat som digital spårhund. Nu får han ny handler och deltar i utbildningen för att förnya sin licens. När teamet är redo kommer de att arbeta sida vid sida med Spanieln Dizzee och Labradoren Ruby – två välkända profiler med flera års erfarenhet av att hitta digitala spår i både stora och små utredningar.
Hela teamet är stationerade på olika platser runt om i södra England, bland annat i Basingstoke, New Forest, Reading, Oxford och Milton Keynes. På så vis kan de snabbt kallas in vid behov, oavsett om det rör sig om en misstänkt bostad, ett fordon eller en större kommersiell fastighet.
Avgörande hjälp i känsliga fall
Tim Lawrence, som är polisens hundinstruktör, berättar att hundarna används brett inom olika avdelningar – från enheter som arbetar med sexualbrott mot barn till team som jobbar med organiserad brottslighet och stöldligor. I flera fall har hundarna varit avgörande för att hitta bevis som annars hade kunnat gå obemärkta förbi.
– Hundarna är otroligt skickliga på att arbeta i alla tänkbara miljöer, berättar Lawrence. – De kan söka i trånga utrymmen, i fordon, i stora byggnader och till och med i flygplan. De har varit en ovärderlig tillgång i våra mest komplexa utredningar.
Det är just hundens extrema luktsinne – som uppskattas vara upp till 100 000 gånger känsligare än människans – som gör dem så effektiva i rollen. Och med rätt träning kan de identifiera till synes luktfria objekt, som ett nedsläckt USB-minne gömt bakom ett eluttag.

När tekniken möter instinkten
Att kombinera högteknologiska utredningar med biologisk instinkt är en strategi som blivit allt vanligare inom brittisk polis. Samtidigt väcker det också intresse internationellt – fler polisstyrkor i Europa har visat intresse för att utbilda egna digitala detektionshundar, inspirerade av modeller som den i Hampshire.
För polisen innebär det att man snabbare kan säkra bevis, arbeta mer effektivt i teknologibaserade brott och i förlängningen öka chanserna till fällande domar.
Och för hundarna? Det innebär ett liv med uppdrag fyllda av mening – och en hel del lek som belöning. Med en kombination av nos, träning och samarbete med sina förare visar de att även i en digital tidsålder är hunden fortfarande människans bästa vän – och rättsväsendets trognaste hjälp.
Kommentarer