Turkiets inrikesminister har meddelat att en lag som syftar till att avlägsna miljontals herrelösa hundar från gatorna nu ska genomföras fullt ut. Beskedet kommer efter att en tvåårig flicka tragiskt miste livet i en hundattack.
En kontroversiell lag
Lagen, som av djurrättsorganisationer kallas för ”massakerlagen”, godkändes av parlamentet förra sommaren. Dock har den endast delvis eller knappt alls tillämpats av lokala myndigheter.
Enligt lagstiftningen ska kommuner samla in herrelösa hundar och placera dem i skyddade hundhem där de vaccineras, kastreras eller steriliseras. Därefter ska de erbjudas för adoption. Hundar som är svårt sjuka, lider eller utgör en hälsorisk för människor ska enligt lagen avlivas.
– Antingen genomför de detta, eller så kommer jag att använda all den makt lagen ger mig, sade Turkiets inrikesminister Ali Yerlikaya i en video på sociala medier.

Tvåårings död har väckt stora debatter i Turkiet
Den tragiska dödsolyckan skedde i Konya i centrala Turkiet, där den tvååriga flickan Rana El Selci attackerades av en flock herrelösa hundar. Efter händelsen inleddes en brottsutredning, och lokala myndigheter började samla in hundar från området.
Händelsen har återigen satt fokus på Turkiets stora population av herrelösa hundar – enligt regeringens uppskattning rör det sig om fyra miljoner djur som lever på gator och i landsbygdsområden.
President Recep Tayyip Erdogan har betonat att lagen nu ska efterlevas strikt.
– Vi vidtar beslutsamma åtgärder för att säkerställa att lagen genomförs, sade han i ett uttalande.
Stora protester mot lagen
Djurrättsorganisationer och djurvänner oroar sig för att lagen kommer att leda till att hundar dödas eller hamnar i överfulla och vanskötta härbärgen. När lagen röstades igenom lovade det största oppositionspartiet att deras kommuner inte skulle delta i insamlingen av herrelösa hundar.
Frågan delar Turkiet – både bland allmänheten och politiker. Under covid-pandemin delade den dåvarande justitieministern Abdulhamit Gül en bild på sig själv när han klappade en hund, med texten:
– Vi får inte överge våra djurvänner under dessa svåra tider.

Samtidigt uppmanade regeringen under pandemin befolkningen att mata hemlösa djur, då restriktionerna gjorde det svårare för dem att hitta mat.
Demonstrationer mot lagen har ägt rum i flera turkiska städer, och även runtom i Europa, där kritiker varnar för att beslutet kan avskräcka turister från att besöka Turkiet.
Historiska paralleller och farhågor

Kritiker menar att den ökande populationen av hemlösa hundar beror på att tidigare lagar om kastrering och återplacering av hundar inte har efterlevts.
Den turkiska djurrättsorganisationen HAYTAP har publicerat videor där herrelösa hundar och katter samexisterar fredligt med människor på gator, i butiker och till och med i tunnelbanan.
På sin webbplats påminner HAYTAP om ett historiskt försök att utrota Istanbuls herrelösa hundar år 1910. Då skickades tiotusentals hundar till en ö utan mat eller vatten, vilket ledde till svält, kannibalism och att många hundar drunknade i försök att simma tillbaka.
Aktivister oroar sig nu för att vissa kommuner kommer att utnyttja den nya lagen för att döda friska hundar under förevändning att de är sjuka, istället för att investera i skyddade härbärgen.
Videor som visar döda hundar och katter begravda i massgravar har spridits på sociala medier, vilket ökat oron för att lagen redan missbrukas.
Kommentarer