in ,

LoveLove

Varning för sommarens potentiella faror för hundar – Vad du bör tänka på när det gäller bistick

Så skyddar du din hund från sommarens vanligaste insektsrisker och vad du ska göra om olyckan är framme.

Varning för sommarens potentiella faror för hundar – Vad du bör tänka på när det gäller bistick

Sommarens värme medför många trevliga stunder för hundar och deras ägare, men också en del risker som vi kanske inte alltid tänker på. En av dessa faror är ökningen av bisvärmar och deras potentiella hot mot våra fyrbenta vänner.

Fler bin i luften innebär en högre risk för hundar att bli stuckna, vilket kan orsaka både smärta och i vissa fall allvarliga reaktioner. För att hjälpa hundägare att skydda sina husdjur, delar Nina Downing, veterinärsjuksköterska PDSA (en brittisk välgörenhetsorganisation som erbjuder lågkostnadsveterinärvård för djur i nöd), med sig av värdefull information om vad man kan göra om ens hund skulle bli stucken.

Hundar är extra utsatta för bistick under sommaren

När vädret blir varmare, ökar binas aktivitet, och det är inte ovanligt att de söker sig närmare våra hundar. Bina är ofta nyfikna och kan lätt komma i kontakt med hundar när de undersöker sin omgivning, särskilt i ansiktet eller runt tassarna. Därför är det särskilt viktigt att hundägare håller ett extra vakande öga på sina hundar, så att de kan agera snabbt om en stöt eller ett bistick skulle inträffa.

Varning för sommarens potentiella faror för hundar – Vad du bör tänka på när det gäller bistick
Nyfiken men utsatt – sommaren innebär ökad risk för bistick när hundar möter naturens små flygfän.

Nina Downing förklarar att insektsbett och stick är ganska vanliga under de lite mer varmare månaderna, särskilt under vår, sommar och tidig höst. Hundar drabbas oftast av stick runt ansikte och tassar, då detta är de områden de mest aktivt undersöker. Därför är det viktigt att vara medveten om tecknen på att din hund har blivit stucken.

Tecken på att din hund kan ha blivit stucken

Det finns flera varningstecken som kan tyda på att din hund har blivit stucken av ett bi. De mest uppenbara symptomen är mild svullnad vid det drabbade området, överdriven dregling eller ett förändrat beteende, som att hunden börjar gnälla eller ”klaga”. Om du misstänker att din hund blivit stucken är det viktigt att noggrant undersöka den.

Nina tipsar om att titta genom hundens päls för att lokalisera eventuella stickmärken. Om du hittar ett bistick, kan det vara en liten gultaktig punkt vid bettet där giftet har blivit injicerat. Detta kan vara en bra indikator på att det är just ett bistick.

Vad göra om din hund blivit stucken av ett bi?

Om du hittar en stinger kvar i hundens hud, är det viktigt att du inte använder pincett eller fingrar för att ta bort den. Detta kan nämligen orsaka att mer gift pressas in i hunden, vilket så klart leder till mer smärta och obehag. Istället rekommenderar Nina att du använder kanten på ett kreditkort och försiktigt skrapar bort sticket genom att föra kortet under giftpungen, som ofta syns som en gulaktig fläck.

Efter att du tagit bort sticket kan du lindra smärtan och svullnaden genom att applicera en kall, fuktig trasa på det drabbade området. Ett ispaket inlindat i en handduk kan också vara effektivt för att kyla ner och lugna huden. Var noga med att hålla koll på hundens beteende efter sticket för att se om ytterligare åtgärder behövs.

Varning för sommarens potentiella faror för hundar – Vad du bör tänka på när det gäller bistick
Ett smärtsamt möte – svullnaden i hundens ansikte är ett tydligt tecken på ett bistick och kräver snabb åtgärd.

När ska man kontakta veterinär?

Även om de flesta hundar endast upplever milda symtom vid bistick, finns det situationer då allvarliga reaktioner kan uppstå. Om du märker att din hund får ett kraftig utslag eller nässelutslag, snabb svullnad runt det drabbade området, svårt att andas eller visar tecken på kollaps, bör du omedelbart kontakta en veterinär. Dessa kan vara tecken på en allergisk reaktion, som är ganska ovanlig men ändå kan inträffa.

Andra symtom som kan vara tecken på en allvarlig reaktion är kräkningar, diarré eller en allmän slöhet. I sådana fall är det avgörande att du snabbt söker hjälp för din hund, då en allergisk reaktion kan utvecklas snabbt och bli livshotande om den inte behandlas.

Förebyggande åtgärder och rådgivning

För att minska risken för bistick kan hundägare vidta några enkla förebyggande åtgärder. Att hålla sin hund borta från områden där bin är vanliga, som trädgårdar med blommande växter eller vid binas samhällen, kan minska risken för stick. Du kan även välja att hålla din hund i koppel när ni är ute för att förhindra att den kommer för nära bin eller andra insekter.

Om din hund har blivit stucken, är det också bra att undvika att ge den antihistaminer utan veterinärens råd, eftersom felaktig dosering kan leda till komplikationer. Vid osäkerhet är det alltid bäst att konsultera din veterinär för vägledning om den bästa behandlingen för just din hund.

Varning för sommarens potentiella faror för hundar – Vad du bör tänka på när det gäller bistick
Om du inte kan slå dem – bli en av dem! Den här surrande jycken tar sommarens bi-trend till en ny nivå.

Så se till att skydda din hund under de varmare perioderna

Sommaren innebär många roliga stunder för både hundar och deras ägare, men det medför också potentiella risker som bistick. Genom att vara medveten om riskerna och snabbt agera om ett stick inträffar kan du hjälpa din hund att hantera situationen på bästa sätt. Kom ihåg att vid allvarliga reaktioner är det alltid bäst att kontakta en veterinär för professionell hjälp. Med rätt åtgärder och uppmärksamhet kan du hålla din hund säker och frisk under hela sommaren.

Kommentarer