in ,

Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar?

Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar?

Att hålla sin hund kopplad är en självklarhet för många hundägare, men vad säger egentligen lagen? Många tror att det finns en strikt koppellag, men sanningen är mer komplicerad än så. Låt oss reda ut vad som faktiskt gäller enligt svensk lagstiftning.

Finns det en koppellag?

Nej, det finns ingen specifik lag som säger att hundar måste vara kopplade – för att göra svaret kort. Däremot finns det en lag som reglerar tillsynen av hundar, nämligen ”SFS 2007:1150 Lag om tillsyn över hundar och katter”. Enligt denna lag ska hundar under perioden 1 mars till 20 augusti hållas under sådan tillsyn att de inte kan springa lösa i marker där det finns vilt.

Utanför denna period gäller fortfarande att hundar inte får driva eller förfölja vilt, om de inte används för jakt.

Lagen nämner alltså inget om koppel, men det innebär inte att man alltid kan ha sin hund lös. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen tolkar lagen som att hundar bör hållas kopplade för att uppfylla kravet på tillsyn.

Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar?
En hund i koppel – vad säger lagen om koppeltvång och tillsynsansvar?

När måste hunden vara kopplad?

Även om lagen inte kräver koppel generellt, finns det situationer där det är obligatoriskt.

  1. I naturreservat och nationalparker
    – På dessa platser gäller strikta regler för att skydda djurlivet, och det är alltid kopplingstvång oavsett hur lydig din hund är.
  2. I de flesta tätorter
    – Kommunerna har egna ordningsföreskrifter som ofta innebär att hundar måste vara kopplade på allmänna platser som torg, parker, motionsspår och badplatser.
  3. Vid särskilda lokala bestämmelser
    – Regeringen eller berörda myndigheter kan utfärda specifika regler för vissa områden där koppelkrav gäller för att skydda vilt.

Hundägaren har strikt ansvar

Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar?
På offentliga platser i tätorter är det bäst att sätta på koppel på din hund.

Även om det inte finns en generell koppellag, så är hundägaren alltid ansvarig för vad hunden gör. Lagen säger tydligt att hunden inte får springa lös okontrollerat och störa eller jaga vilt.

Om en hund jagar vilt utan tillsyn kan det få allvarliga konsekvenser:

  • Hundägaren kan bli lagförd.
  • Polisen kan omhänderta hunden.
  • I värsta fall kan hunden avlivas om den bedöms vara en fara för djurlivet.

Under jaktsäsongen kan jakträttsinnehavaren omhänderta en hund som stör jakten eller viltet. Skulle det ske utanför jaktsäsongen är det polisen som hanterar ärendet.

Vad gäller i tätorter?

Många kommuner har egna lokala regler om hundhållning. Exempelvis kan koppelkrav gälla på torg, gångvägar, motionsspår och i parker.

Men vad räknas egentligen som en offentlig plats?

  • Offentliga platser är områden som gator, torg, parker och trottoarer.
  • Ej offentlig plats kan vara privat mark, exempelvis en grusväg på landsbygden eller en samfällighet.

I vissa mindre orter kan exempelvis en lekplats eller en villagata vara en samfällighet, vilket betyder att de boende själva bestämmer reglerna – inte kommunen.

Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar?

Slutsats: Måste du ha koppel på din hund?

Svaret är nej, men…

  • Under 1 mars – 20 augusti måste hunden hållas under sådan tillsyn att den inte kan störa viltet.
  • På vissa platser, som naturreservat och nationalparker, är det alltid koppeltvång.
  • Kommunala ordningsföreskrifter kan innebära att du måste ha koppel i exempelvis parker och motionsspår.
  • Hundägaren har alltid ansvar för vad hunden gör – om den jagar vilt eller stör kan det få allvarliga konsekvenser.

Så även om det inte finns en generell koppellag, är ett koppel det säkraste sättet att säkerställa att du följer lagen. Vill du vara på den säkra sidan? Håll din hund kopplad där det behövs!

Här är själva lagtexten

Det här är lagtexten i lagen ”SFS 2007:1150 Lag om tillsyn över hundar och katter” ordagrant kopierad

Tillsyn över och omhändertagande av hundar i marker där det finns vilt

16 § Under tiden den 1 mars–20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund skall hållas kopplad i specifika områden.

17 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett skall hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om denne inte är känd skall i stället polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, skall i stället polismyndigheten omhänderta hunden. Kan inte hunden tas om hand, får polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.

18 § Har inte ägaren eller innehavaren, efter det att kostnader betalats enligt 20 §, återtagit hunden inom fem dagar efter det att han eller hon underrättades om omhändertagandet eller, om ägaren eller innehavaren inte är känd, inom tio dagar efter det att polismyndigheten underrättades, får jakträttshavaren behålla hunden eller polismyndigheten, efter utredning, besluta att sälja, skänka bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avliva hunden.

Kommentarer