Det kan kännas naturligt att trösta en rädd hund genom att klappa den, men enligt en expert kan det faktiskt vara kontraproduktivt. Juan Manuel Liquindoli, en specialist på djurbeteende, förklarar varför detta inte alltid är det bästa alternativet för att hjälpa din fyrbenta vän.
Rädslan kan snabbt förvärras genom klappar
Om din hund lätt blir rädd är det vanligt att man vill lugna den genom att klappa den när den uppvisar rädsla. Men enligt djurbeteendeexperten Juan Manuel Liquindoli är detta inte den mest effektiva lösningen. Han menar att klappar kanske hjälper till att lindra hundens rädsla på kort sikt, men de löser inte det underliggande problemet – själva orsaken till rädslan.
Liquindoli, som driver hundskolan Filosofia Animal i Argentina och publicerar videor om hundhälsa på plattformar som TikTok och Instagram, poängterar att det finns en skillnad mellan att lindra ett symtom och att faktiskt bearbeta en hunds rädsla.

Klappa inte för att lindra – förstå hundens känslor
I en nyligen publicerad video, som har blivit viral med över 195 000 visningar, förklarade Liquindoli varför det är en missuppfattning att man förstärker hundens rädsla genom att klappa den. Han säger: ”Många säger: ’Om din hund är rädd, klappa den inte eftersom du förstärker dess rädsla.’ Det här är en myt, galenskap och ett konceptuellt misstag. Rädsla är en känsla, och känslor är ofrivilliga reaktioner. En hund väljer inte att vara rädd – rädsla uppstår i specifika situationer.”
Liquindoli understryker dock att det som faktiskt kan förstärkas är hundens beteenden, inte dess känslor. Han ger exempel på hur vi kanske ger en hund ett godis varje gång den ger oss sin tass, vilket förstärker beteendet att ge oss tassen. Men känslor som rädsla är något som hunden inte kan kontrollera.

Vad kan du göra istället?
Så, vad bör du göra om din hund är rädd och du vill hjälpa den? Liquindoli rekommenderar att man inte använder klappar för att trösta, utan istället fokuserar på att hjälpa hunden att hantera sin rädsla genom rätt träning och gradvis exponering för det som skrämmer den.
En annan rekommendation från Liquindoli är att hålla sig lugn själv. Hundar är känsliga för sina ägares känslor och kan ofta känna av vår egen stress eller oro. Om vi är lugna och samlade, är det mer troligt att hunden också blir lugnare.
Förstå din hunds rädsla
För att verkligen hjälpa din hund att hantera rädsla, är det viktigt att förstå varför den känner sig rädd. Ibland kan det bero på höga ljud, nya miljöer eller oväntade rörelser. Genom att identifiera orsaken till rädslan kan du börja arbeta på att hjälpa din hund att övervinna den.

Förstärk hundens beteende – inte dess rädsla
Att förstå skillnaden mellan att trösta genom att klappa och att bearbeta hundens rädsla på ett mer strukturerat sätt kan göra en stor skillnad i hur din hund hanterar sina rädslor. Genom att ge din hund möjlighet att lära sig hantera sina känslor på ett tryggt och säkert sätt, snarare än att lindra symptomen genom klappar, ger du den verktygen att hantera sin rädsla på ett mer effektivt sätt.
Om du vill veta mer om hur du bäst kan stödja din hund i utmanande situationer och förbättra er kommunikation, kan du kolla in Liquindolis videor på hans sociala medier, där han delar med sig av sina expertkunskaper om hundträningsmetoder och hundhälsa.
Kommentarer