in ,

Vildsvinsattacker mot hundar har ökat med 40 procent

Fler hundar skadas i skogen – vildsvin, älgar och rovdjur bakom en kraftig ökning av allvarliga incidenter enligt Agrias senaste statistik.

Rivna, bitna och svårt skadade: Vildsvinsattacker mot hundar har ökat med 40 procent

Antalet hundar som skadas i naturen har ökat markant det senaste året – och det är främst vildsvin som ligger bakom de mest allvarliga fallen. Försäkringsbolaget Agria rapporterar om en 40-procentig ökning av skadeanmälningar där hundar skadats av vilda djur jämfört med föregående år.

Vildsvin orsakar flest skador i naturen

Hundar som följer med sina ägare ut i skog och mark utsätts i allt större utsträckning för risker i möten med vilda djur. Enligt Patrik Olsson, Sverigechef Agria Djurförsäkring, är det framför allt vildsvinet som står för den största andelen av de inrapporterade incidenterna.

– Vildsvin är både snabba och kraftfulla, och reagerar instinktivt på hot. Särskilt jakthundar som arbetar nära marken i tät vegetation riskerar att bli svårt skadade, säger han.

Statistiken från Agria visar att just vildsvin blivit ett växande problem, särskilt för hundägare som jagar med lösspringande hund. Fysiska konfrontationer slutar inte sällan med djupt sårade djur – ibland med dödlig utgång.

Rivna, bitna och svårt skadade: Vildsvinsattacker mot hundar har ökat med 40 procent
Vildsvin står bakom majoriteten av de allvarliga hundskador som rapporterats i skogen under det senaste året.

Jakthundar mest utsatta i skogsterrängen

Den största risken löper hundar som arbetar fritt i skogen – alltså jakthundar och blandraser som används i jakt. Under så kallade löshundsjakter får hundarna själva spåra och söka upp vilt, vilket ökar chansen till närkontakt med djur som känner sig trängda eller hotade.

– Det är sällan sällskapshundar som skadas. Går man på en lugn skogspromenad med hunden kopplad är risken mycket liten. Det är jakthundar, ofta vana vid terrängen, som ändå blir de största offren i dessa sammanhang, säger Patrik Olsson.

Men det är inte bara attacker som utgör faran. Hundar kan även skada sig på annat sätt i skogen – de kan fastna i ris, riva sig på grenar eller snubbla i terräng. Skador som dessa kan också bli kostsamma och kräva veterinärvård.

Även möten med större rovdjur förekommer

Förutom de vanligaste incidenterna med vildsvin och hjortdjur förekom under 2024 även fem fall där hundar i Agrias försäkringsregister attackerades av stora rovdjur – björn, lo och varg. Även om dessa händelser är betydligt mer ovanliga väcker de stor oro hos hundägare som vistas i områden där dessa djur finns.

– Det handlar om få fall sett till det totala antalet skador, men det är klart att det påverkar känslan av trygghet när man vet att rovdjur rör sig i skogen, säger Olsson.

Kostsamma behandlingar efter viltskador

När en hund blir biten eller får svåra sår krävs ofta omedelbar veterinärvård. De ekonomiska konsekvenserna kan bli omfattande, särskilt vid större ingrepp eller långvarig rehabilitering.

Många hundägare är inte fullt förberedda på hur snabbt kostnaderna kan stiga vid akuta skador. Därför uppmanar Agria till förebyggande åtgärder, både för att skydda hunden och minska risken för allvarliga incidenter.

Rivna, bitna och svårt skadade: Vildsvinsattacker mot hundar har ökat med 40 procent
Jakthundar löper störst risk att skadas i möten med vilda djur – rätt utrustning och träning kan rädda liv.

Så minskar du risken för skador i naturen

Det går inte alltid att förhindra att hundar möter vilda djur i skogen, men det finns flera sätt att förebygga de allvarligaste skadorna. Agria rekommenderar bland annat följande:

  • Skyddsväst med stickskydd: Särskilt framtagen för jakthundar som arbetar i vildsvinsskogar. Västen kan skydda viktiga delar av hundens kropp vid attack.
  • GPS-enhet på hundens halsband: Gör det möjligt att snabbt lokalisera hunden vid försvinnande eller olycka.
  • Träna inkallning regelbundet: En hund som snabbt lyder inkallning kan undvika farliga situationer innan de uppstår.

– Det handlar om både hundens säkerhet och jägarnas ansvar. Att investera i rätt utrustning och träning är avgörande, särskilt för de som jagar i områden där vildsvin är vanliga, säger Olsson.

Förändrade viltstammar påverkar hundsäkerheten

Bakom den kraftiga ökningen av viltrelaterade hundskador ligger inte bara fler jakttillfällen, utan även en förändring i viltstammarnas beteende och utbredning. Vildsvinen har ökat i både antal och geografiskt spridning i Sverige de senaste åren, vilket lett till att även hundägare i tidigare ”säkra” områden nu möter nya utmaningar.

– Det är en ny verklighet vi måste anpassa oss till. Viltstammen ser annorlunda ut idag än för tio år sedan, och vi ser tydliga effekter av det i vår skadestatistik, säger Olsson.

För hundägare innebär detta en påminnelse om att vistelser i skogen – oavsett syfte – kräver mer eftertanke och förberedelse än tidigare. Det handlar om att kombinera frihet och motion med säkerhet och skydd.

Kommentarer